Uitzendsector maakt elektronisch ondertekenen van arbeidscontracten mogelijk

Maandag heeft vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) de allereerste e-arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid elektronisch ondertekend. Voor de minister is dit dossier niet alleen belangrijk in het kader van de administratieve vereenvoudiging, maar ook een schoolvoorbeeld van democratisering van digitalisering. “Vanaf 2016 kunnen honderdduizenden uitzendkrachten hun arbeidsovereenkomsten elektronisch ondertekenen. Bovendien zullen deze elektronisch gearchiveerd worden. Dit betekent voor de uitzendkrachten heel wat minder administratieve rompslomp”, geeft De Croo aan.

Om dit mogelijk te maken heeft Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners, een specifiek online-platform gecreëerd, voorbehouden aan de uitzendbureaus. Dankzij dit platform kunnen uitzendkrachten voortaan hun arbeidsovereenkomsten elektronisch ondertekenen, ofwel via pc, ofwel mobiel via smartphone of tablet, met een e-ID of met een persoonlijke code.

Traditie van vereenvoudiging en meer zekerheid

De uitzendkracht kan via een persoonlijke login niet enkel de e-arbeidsovereenkomsten ondertekenen, hij of zij krijgt op het platform ook een overzicht van de arbeidsovereenkomsten met alle uitzendbureaus waarvoor hij of zij werkt of heeft gewerkt. Naast een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging, wordt dus ook meer rechtszekerheid gecreëerd. Vandaag worden immers nog te weinig arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid  tijdig ondertekend. “We hopen dat met het nieuwe e-platform in 2016 meer dan 10.000.0000 arbeidsovereenkomsten elektronisch ondertekend zullen worden,” benadrukt Ann Cattelain, directeur van de juridische dienst van Federgon en coördinator van het project.

De uitzendsector zet al lang in op administratieve vereenvoudiging en e-dossiers. Zo werkt de sector al sinds 2012 met elektronische facturen en was hij de eerste die de e-maaltijdcheques invoerde. De lancering van een platform voor de ondertekening van e-arbeidsovereenkomsten is voor de uitzendsector dan ook een logische volgende stap.

Bron: Federgon (federgon.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.