Umicore gelooft in combinatie van grote en kleine initiatieven om werkkrachten duurzaam aan te werven

Partner InsightVDAB

Ook Umicore, wereldspeler in materiaaltechnologie, ziet zich geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt. Het bedrijf is ervan overtuigd dat een minder traditionele manier van denken helpt om openstaande vacatures in te vullen en zet volop in op verschillende initiatieven. Zo is het in staat om de uitdaging het hoofd te bieden.

Voor Umicore is het alternatief benaderen van de aanwerving van nieuwe werkkrachten niet nieuw. Enkele voorbeelden? Het bedrijf voorziet in samenwerking met VDAB op locatie in Hoboken. Samen organiseren ze al jaren een opleiding tot procesoperator, met een garantie op vast werk indien het traject positief wordt doorlopen. Verder besloot het bedrijf een zestal jaar geleden om in samenwerking met het OCMW vluchtelingen werk te bieden. Het vroeg een inspanning van beide kanten, maar tot op vandaag werken een aantal van hen nog steeds bij Umicore.

“Een wonderoplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt bestaat niet”, zegt Geert Walschap, European HR-director bij Umicore. “Toch is er veel mogelijk als je een aantal puzzelstukken bij elkaar legt”.

Rol van de leidinggevende

Het bedrijf investeert bewust in opleiding van medewerkers, biedt via professionele partners loopbaanbegeleiding aan en ontwikkelde een traject met betrekking tot eindeloopbaan. Bovendien wordt er extra geïnvesteerd in de rol van de leidinggevende.

“Mensen moeten met plezier komen werken en wij geloven sterk dat de leidinggevende daar een cruciale rol in te spelen heeft.”
Geert Walschap (Umicore)

“Mensen moeten met plezier komen werken en wij geloven sterk dat de leidinggevende daar een cruciale rol in te spelen heeft”, legt Geert Walschap uit. “Hoe je met mensen omgaat, het bieden van autonomie en het geven van kansen en richting, dat zijn de zaken die bepalend zijn voor een werknemer om zich goed te voelen. Daarom ontwikkelden we het leiderschapskompas, een model dat onze leidinggevenden ondersteunt om het beste uit zichzelf en het team te halen”.

Persoonlijke groei naar de werkvloer

In de huidige tijdsgeest is er meer aandacht voor mentaal welzijn en werkbaar werk. Umicore leert de leidinggevenden aan om signalen te herkennen die erop wijzen dat het welzijn van de medewerker in het gedrang komt. Zo kan er preventief worden opgetreden en kan erger worden voorkomen.

Umicore neemt ook andere kleinere, maar desalniettemin belangrijke, initiatieven. Zo worden binnen het IT-team in het kader van diversiteit en inclusie sinds enige tijd mensen ingezet met een autismespectrumstoornis. “We zijn aangenaam verrast door de directe leidinggevenden die de begeleiding van deze mensen op zich nemen”, stipt Geert Walschap aan. “Het is voor hen een manier om gedreven, gemotiveerd en geëngageerd bezig te zijn. Onze manier van werken brengt persoonlijke groei naar de werkvloer. Aangezien we veel tijd van ons leven al werkend doorbrengen, is dat eigenlijk niet meer dan normaal”.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.