Vaardigheidskloof op komst door pensioen van de babyboomgeneratie?

Het vertrek van de expertise en knowhow

Bijna driekwart (73 procent) van de Belgische CFO’s en financieel directeurs is bezorgd dat de potentiële vaardigheidskloof als gevolg van de pensionering van de babyboomgeneratie in de komende twee jaar een negatieve invloed zal hebben op het bedrijf. Slechts iets meer dan 1 op de 4 (27 procent) maakt zich geen zorgen over het vertrek van de babyboomers. Zo blijkt uit een bevraging van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 CFO’s en financieel directeurs over heel België.

Babyboomers hebben doorgaans een uitgebreide ervaring en specifieke vaardigheden die bedrijven liefst zo lang mogelijk willen behouden. Om de expertise en de knowhow van deze waardevolle medewerkers niet verloren te laten gaan, raadt de studie de bedrijven dan ook aan om een prioriteit te maken van toekomstgericht talentmanagement.

Interne en externe oplossingen

De overgrote meerderheid van de bedrijven neemt dan ook maatregelen om een potentiële vaardigheidskloof tegen te gaan. Bedrijven doen daarvoor in grote mate een beroep op externe oplossingen: meer dan een derde (35 procent) van de financieel verantwoordelijken geeft aan dat ze talent op senior niveau zullen aanwerven ter vervanging van werknemers die met pensioen gaan. Nog eens 26 procent zegt daarnaast junior talent aan te werven en hun vaardigheden verder te ontwikkelen, zodat ze op korte termijn maximaal kunnen worden ingezet.

Bedrijven kijken ook naar interne voorbereidingen. Bijna een derde (32 procent) van de CFO’s en financieel directeurs zorgt voor opleidingsprogramma’s en programma’s voor de professionele ontwikkeling van het bestaande personeel. Om te anticiperen op pensioneringen in sleutelfuncties, ontwikkelt 28 procent ook strategieën op het gebied van opvolgingsplanning. En 15 procent geeft aan door mentorprogramma’s en kennisoverdracht te garanderen dat zoveel mogelijk waardevolle kennis en vaardigheden in huis blijven.

Aangezien de officiële pensioenleeftijd in België geleidelijk naar 67 jaar stijgt, zullen er de komende jaren echter nog heel wat babyboomers aan het werk blijven. Bedrijven zien in dat deze generatie – dankzij hun uitgebreide ervaring en knowhow – zeer waardevol is en leveren daarom inspanningen om babyboomers aan te trekken en te behouden door hun voordelen aantrekkelijker te maken (20 procent) of door hun flexibele en/of parttime werkregelingen aan te bieden (14 procent).

Anticiperen op de toekomst

Bedrijven leveren vandaag dus reeds inspanningen om babyboomers aan te trekken en te behouden en dit om hun intellectueel kapitaal en ervaring. Dat gebeurt door het verlenen van flexibiliteit. Tegelijkertijd is het belangrijk dat bedrijven ook toekomstgericht denken. Het is namelijk ook essentieel voor het succes van het bedrijf om hun knowhow tijdig over te dragen naar de overige werknemers.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.