Het aantal ontvangen vacatures lag in maart iets hoger dan in februari en op hetzelfde niveau als in januari. Van de maand maart verwacht de VDAB gewoonlijk echter iets meer vacatures.
Tijdens de voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 298.029 vacatures. Dat is 7,1 procent meer dan in de periode april 2010- maart 2011. Het stijgingsritme van het aantal vacatures over twaalf maanden blijft verder dalen. De vraag over twaalf maanden naar hooggeschoolden (bachelors of masters) kent de grootste stijging (+16,2 procent).
De sector van de gezondheidszorg blijft sterk scoren. Ook de sector ontspanning, cultuur en sport doet het goed. Al gaat het hier wel voor de helft over tijdelijke jobs en studentenjobs, bijvoorbeeld voor monitoren bij sportactiviteiten. De sector zakelijke dienstverlening doet het over twaalf maanden goed, hoewel het de laatste maanden iets minder was. Dat geldt ook voor informatica, media en telecom. Horeca en toerisme vinden we ook terug bij de stijgers, althans bekeken over twaalf maanden.
Een opvallende daler is de sector van transport, logistiek en post. Dat blijkt ook uit het dalende aantal vacatures voor de beroepsgroep ‘werknemers verkeer’ (vooral chauffeurs).
Bij de opvallende stijgers bij de beroepsgroepen vinden we enkele technisch gerichte beroepen die zware knelpuntberoepen zijn. Technisch geschoolden blijven gegeerd op de arbeidsmarkt. Ook naar verpleegkundigen en verzorgenden is de vraag sterk. De beroepsgroep ‘andere onderwijs’ bevat vooral docenten in het hoger onderwijs en onderwijzend personeel voor het volwassenenonderwijs.
Opvallende dalers vinden we bij enkele laaggeschoolde beroepen: inpakker, bewaker en handlanger (vooral laaggeschoolde productiearbeider). Ook voor de beroepsgroep landbouwer, visser (vooral tuiniers, tuinaanleggers en fruitplukkers) is de vraag dalend. Maar ook sommige hooggeschoolden, zoals economen, lijken momenteel minder gegeerd op de arbeidsmarkt.