Vacatureaanbod opnieuw gedaald

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtFlexibiliteitInstroomLoonLoonkostenLoopbaanOpleidingOrganisatie
Dat blijkt uit cijfers die de VDAB bekendmaakte. Ook in februari daalde het vacatureaanbod met 11 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Het aantal ontvangen vacatures lag in maart iets hoger dan in februari en op hetzelfde niveau als in januari. Van de maand maart verwacht de VDAB gewoonlijk echter iets meer vacatures.

Tijdens de voorbije twaalf maanden ontving de VDAB 298.029 vacatures. Dat is 7,1 procent meer dan in de periode april 2010- maart 2011. Het stijgingsritme van het aantal vacatures over twaalf maanden blijft verder dalen. De vraag over twaalf maanden naar hooggeschoolden (bachelors of masters) kent de grootste stijging (+16,2 procent).

De sector van de gezondheidszorg blijft sterk scoren. Ook de sector ontspanning, cultuur en sport doet het goed. Al gaat het hier wel voor de helft over tijdelijke jobs en studentenjobs, bijvoorbeeld voor monitoren bij sportactiviteiten. De sector zakelijke dienstverlening doet het over twaalf maanden goed, hoewel het de laatste maanden iets minder was. Dat geldt ook voor informatica, media en telecom. Horeca en toerisme vinden we ook terug bij de stijgers, althans bekeken over twaalf maanden.

Een opvallende daler is de sector van transport, logistiek en post. Dat blijkt ook uit het dalende aantal vacatures voor de beroepsgroep ‘werknemers verkeer’ (vooral chauffeurs).

Bij de opvallende stijgers bij de beroepsgroepen vinden we enkele technisch gerichte beroepen die zware knelpuntberoepen zijn. Technisch geschoolden blijven gegeerd op de arbeidsmarkt. Ook naar verpleegkundigen en verzorgenden is de vraag sterk. De beroepsgroep ‘andere onderwijs’ bevat vooral docenten in het hoger onderwijs en onderwijzend personeel voor het volwassenenonderwijs.

Opvallende dalers vinden we bij enkele laaggeschoolde beroepen: inpakker, bewaker en handlanger (vooral laaggeschoolde productiearbeider). Ook voor de beroepsgroep landbouwer, visser (vooral tuiniers, tuinaanleggers en fruitplukkers) is de vraag dalend. Maar ook sommige hooggeschoolden, zoals economen, lijken momenteel minder gegeerd op de arbeidsmarkt.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.