Voor studenten die in een opleidingssysteem zitten met alternerend leren (waarbij ze afwisselend les volgen en een opleiding op de werkvloer krijgen) is het op dit moment helemaal niet interessant om een vakantiejob te doen. Als ze naast hun studie willen werken, moeten ze dat doen met een gewone arbeidsovereenkomst. Daardoor lopen ze de voordelige fiscale regeling voor studentenarbeid mis.
Genuanceerd record
Ondertussen nuanceert federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wel de hoeraberichten die Open VLD de wereld instuurt over de stijging van het aantal jobstudenten. Er wordt een toename met vijf procent verwacht tot ongeveer 450.000 deze zomer.
Dat heeft te maken met de flexibelere uurregeling voor vakantiewerk, zo klopt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) zich op de borst. Vroeger mochten studenten slechts 50 dagen in een fiscaal gunstig statuut aan studentenarbeid doen. Het maakte daarbij niet uit of de student(e) dan bijvoorbeeld slechts drie of acht uur werkte per dag. Sinds begin dit jaar wordt er met uren gerekend en is het – fiscaal gunstige – maximum 475 uur.
Minister Peeters waarschuwt dat het effect van die nieuwe maatregel niet mag worden overschat. De voorbije jaren steeg het aantal studenten met een studentenjob ook al telkens met vijf procent. Hij wijst er bovendien op dat heel wat studenten de grens van 50 dagen niet bereikten en dus nog ruimte hadden om extra te werken. In 2015 haalden bijvoorbeeld slechts 7000 van de ongeveer 400.000 studenten die werkten de limiet van 50 dagen.
Bron: De Standaard (standaard.be)
Â