Vakantiemiserie op komst?

Het is voor werknemers drummen om verlof aan te vragen bij de werkgever op het tijdstip dat hun voorkeur heeft. De afgelopen jaren nam de Belg nooit zo weinig verlof op als in de eerste vier maanden van 2021. Tot en met april werd amper 2 procent van de werkbare uren gereserveerd voor vakantie, een daling met 18 procent ten opzichte van 2020 en met 31 procent ten opzichte van 2019.
Ook tijdens de voorbije paasvakantie is de Belg erg zuinig omgesprongen met zijn vakantiedagen: 4,4 procent van de werkbare uren werden toen niet gepresteerd wegens vakantie. Dat is een laag percentage voor wat normaal een populaire vakantieperiode is. Het is een daling met 13 procent in vergelijking met vorig jaar en een terugval met 37 procent in vergelijking met niet-coronajaar 2019.

Marijke Beelen, juriste bij Acerta, commentarieert: “Het is voor bedrijven nooit zo belangrijk geweest als nu om ruim voor de zomer al een duidelijke vakantieplanning op te maken en af te spreken met de werknemers. Het is in veel ondernemingen nu al drummen om de beste vakantiemomenten te reserveren. Er zijn ook wettelijke bepalingen die moeten worden gerespecteerd, zoals het verbod om wettelijke vakantie over te dragen, het recht op minstens twee opeenvolgende weken vakantie, de voorrangsregels voor ouders met schoolgaande kinderen, aandacht voor het reilen en zeilen in de onderneming zelf… Ook dit jaar komt daar dus weer de corona-realiteit bij, die ervoor zorgt dat er minder nood is aan occasioneel – niet ruim op voorhand gepland – verlof. En de oproep van de overheid om je vakantie in te plannen in functie van je vaccinatie, maakt de puzzel nog complexer.”

Bron: Acerta

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.