Vakantiewens blijkt een goede graadmeter voor stress

Belgische bedienden nemen gemiddeld 28 vakantiedagen per jaar. 17 procent van de bedienden neemt 20 vakantiedagen, 9 procent neemt 30 dagen en 8 procent 32 dagen. Maar als ze zelf mochten kiezen hoeveel vakantie ze op een jaar willen, antwoordt een meerderheid (58 procent) dat ze vijf tot acht weken. Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex.

18 procent wil graag negen tot twaalf weken vakantie. 14 procent zou tevreden zijn met drie tot vier weken en 8 procent zou meer dan dertien weken vakantie nemen. Slechts 3 procent zegt dat ze minder dan twee weken vakantie zouden nemen.

Verschillende korte of één lange vakantie?

Vakantie dient om te ontspannen, zegt 40 procent van de bedienden. Een op de vijf neemt vakantie om te reizen. Bij 18 procent komt tijd met het gezin op de eerste plaats en 13 procent om de kinderen op te vangen. Opmerkelijk is dat 6 procent verlof neemt omdat het moet van zijn werkgever. Slechts twee procent neemt verlof om te klussen of voor persoonlijke ontwikkeling.

Bijna een op de drie neemt één lange vakantie en verschillende korte (31procent). 15 procent van de bedienden neemt meestal één lange vakantie en wat snipperdagen. 3 procent neemt enkel snipperdagen. 8 procent neemt op een andere manier vakantie. Toch heeft bijna de helft twee of meer aaneengesloten weken vakantie nodig om zich kunnen ontspannen. 16 procent heeft drie aaneengesloten weken en 2 procent zelfs vier weken of meer nodig. 28 procent zegt toe te komen met één week en voor een op de vijf zijn twee tot vier vakantiedagen na elkaar voldoende om zich te ontspannen. 2 procent is na één dag vakantie al ontspannen en 4 procent zegt zelfs daarvoor geen vakantie nodig te hebben. 1 op de 100 zegt helemaal niet te kunnen ontspannen.

Graadmeter voor stress

Het valt op dat het aantal dagen vakantie dat iemand wil opnemen een goede indicator van zijn stressgehalte blijkt te zijn. Van de bedienden die meer dan twee weken vakantie nodig hebben, heeft 58 procent veel stress. Van zij die één week nodig hebben, heeft 45 procent veel stress. En van zij die zeggen minder dan 4 dagen nodig te hebben, heeft 32 procent veel stress.

Dit blijkt ook uit deze cijfers: werknemers die meer dan acht weken vakantie willen, zijn meer cynisch tegenover hun werk (twijfelen aan het nut ervan, ervaren een grotere afstand, zijn er minder enthousiast over, enz.) en ervaren meer stress dan zij die minder vakantieweken zouden nemen.

Deze steekproef is gebaseerd op een bevraging begin april 2016 bij 3042 werknemers. 950 reageerden op de bevraging, en 850 vulden de vragenlijst volledig in. 41 procent was mannelijk, de overgrote meerderheid is hoger opgeleid en werkt als bediende. 77 procent werkt in een privéfirma, 21 procent bij de overheid. Eén op de drie heeft een leidinggevende functie. 41 werkt in een bedrijf tot 500 werknemers, 55 procent in een bedrijf van 500+.

 

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.