Vakbonden én werkgevers willen meer jobs

Arbeidsmarkt
Voor de werkgevers zijn lastenverlaging, administratieve vereenvoudiging en een pragmatischer buitenlands beleid de sleutelwoorden om economie en werkgelegenheid aan te zwengelen. Onder de slogan Samen voor meer jobs trokken delegaties van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), Unizo en het Agrofront van landbouworganisaties naar informateur Elio Di Rupo. De bedoeling was de informateur duidelijk te maken dat “het geld voor hogere sociale uitkeringen of betere gezondheidszorg eerst verdiend moet worden, door de bedrijven. En dat meer werkgelegenheid niet uit de lucht komt vallen, maar door en binnen bedrijven wordt gecreëerd.”

VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste erkende dat “budgettair niet alles kan. Er moeten keuzes worden gemaakt. En de beste keuze is die voor steun aan de economie”. Vansteenkiste liet niet na de groene partij Agalev nog met een sneer te bedenken: “Steun aan economie kan door de regelneverij achterwege te laten en door een bijkomende lastenverlaging. Als dat tot meer inkomsten leidt, kan er aan de verwezenlijking van sociale beloftes worden gedacht. Niet omgekeerd.”

Kris Peeters van zelfstandigen- en KMO-organisatie Unizo zou graag een federaal minister van Ondernemerschap zien aantreden, die de bevoegdheden van Energie, Middenstand en Economie zou combineren. Luc Vansteenkiste hield een opmerkelijk pleidooi om het Belgische buitenlandse beleid voortaan pragmatischer te doen verlopen: “België heeft altijd respect gekregen voor zijn diplomatie. Dat respect zijn we nu kwijt en dat moet terugkomen. Om ons land niet aan terrein te doen verliezen wanneer de Amerikaanse multinationals hun grote investeringsprojecten toewijzen.”

Ook de vakbonden gingen gisteravond op bezoek bij Di Rupo. Apart. De verstandhouding tussen ACV en ABVV is erg bekoeld sinds ABVV-voorzitster Mia De Vits het ACV mee de schuld heeft toegeschoven voor de verkiezingsnederlaag van Agalev. Toch gaven de bonden dezelfde boodschap mee aan Di Rupo: meer jobs.

Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.