Vakbonden ongerust over pensioen: betoging op 15 september

Oudere werknemersOverlegorganenVakbonden
Op 15 september speechen de toppers van ACV, ABVV en ACLVB op het Schumanplein in Brussel. Ze hebben gepensioneerden, bruggepensioneerden en werknemers dicht bij de pensioenleeftijd opgeroepen om te gaan manifesteren.

Er zullen alvast enkele eisen bekendgemaakt of bevestigd worden. Zo eisen de drie nationale vakbonden een minimumpensioen van ten minste 1150 euro netto per maand. Ze willen tevens een minimale vervangingsratio van 75 procent van het gemiddelde loon.

Voor de oudste pensioenen willen ze een inhaalbeweging. Tegelijkertijd eisen ze de correcte toepassing van de wet op de welvaartsvastheid van uitkeringen)en een berekeningsplafond dat gelijk is voor loontrekkenden en zelfstandigen.

Met hun manifestatie willen de vakbonden ook protesteren tegen de privatisering van pensioenstelsels, de eventuele verhoging van de pensioen- en brugpensioenleeftijd en de verlenging van de loopbaan.

Uiteraard is dit een duidelijke eis voor de regeringsonderhandelaars. Ongetwijfeld vrezen de vakbonden dat de enorme besparingen waar de volgende federale regering voor staat, ook de pensioenen kunnen treffen.

Bron: De Standaard

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.