Vakbonden ongerust over pensioen: betoging op 15 september

Oudere werknemersOverlegorganenVakbonden
Op 15 september speechen de toppers van ACV, ABVV en ACLVB op het Schumanplein in Brussel. Ze hebben gepensioneerden, bruggepensioneerden en werknemers dicht bij de pensioenleeftijd opgeroepen om te gaan manifesteren.

Er zullen alvast enkele eisen bekendgemaakt of bevestigd worden. Zo eisen de drie nationale vakbonden een minimumpensioen van ten minste 1150 euro netto per maand. Ze willen tevens een minimale vervangingsratio van 75 procent van het gemiddelde loon.

Voor de oudste pensioenen willen ze een inhaalbeweging. Tegelijkertijd eisen ze de correcte toepassing van de wet op de welvaartsvastheid van uitkeringen)en een berekeningsplafond dat gelijk is voor loontrekkenden en zelfstandigen.

Met hun manifestatie willen de vakbonden ook protesteren tegen de privatisering van pensioenstelsels, de eventuele verhoging van de pensioen- en brugpensioenleeftijd en de verlenging van de loopbaan.

Uiteraard is dit een duidelijke eis voor de regeringsonderhandelaars. Ongetwijfeld vrezen de vakbonden dat de enorme besparingen waar de volgende federale regering voor staat, ook de pensioenen kunnen treffen.

Bron: De Standaard

ALDI België
Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.