“Het mooie van het werken met de Results Roadmap™ is dat het een heel interactieve methode is”, opent An Dewaele. “Kort, maar krachtig. De tool creëert een open dialoog, genereert energie en resulteert in een stevige basis voor een concreet en realistisch actieplan. Je kan de Results Roadmap™ ook als workshop in allerlei programma’s en op elk niveau toepassen. Voor alles wat om een ambitieus resultaat vraagt, dat je met je gebruikelijke manier van werken anders niet zou bereiken.”
An Dewaele, HR-adviseur, Square Circle
© GF
Een brein voor verandering
De Results Roadmap™ is uniek en sterk onderbouwd, want de methode maakt gebruik van een aantal principes uit de neurowetenschap. “Eigenlijk zijn we nog steeds geprogrammeerd om te ‘overleven’. Daarom houden we zo van voorspelbaarheid en vallen we graag terug op routines. Maar, zoals Albert Einstein al zei, de dingen op dezelfde manier blijven doen en een ander resultaat verwachten, is krankzinnig. De vraag is dus hoe je met je brein een dialoog aangaat om ervoor te zorgen dat je toch dat gewenste resultaat bereikt. Dat doe je dus door te beginnen met het eindresultaat voor ogen en vervolgens de roadmap ernaartoe uit te werken.”
Bij de Results Roadmap™ ga je op een zeer gestructureerde manier te werk, zodat je in korte tijd en heel visueel die roadmap ziet verschijnen. “Mensen of teams doen dit onder begeleiding van een gecertificeerde facilitator. Samen doorlopen ze een gestructureerd proces van A naar B, dat het kritisch pad blootlegt. Hierop breng je niet alleen in kaart wat je gaat helpen, maar vooral ook waar je mogelijk tegenaan loopt en hoe je – als je die blokkade inderdaad tegenkomt – de verandercurve weer ombuigt.”
Het doel is resultaat
Het maakt op zich niet uit wat de situatie of doelstelling is. Zo geeft An Dewaele enkele voorbeelden op organisatie-, team- en individueel niveau. Van een kleinere organisatie die hun pas geformuleerde visie en missie leven willen inblazen en woord willen omzetten in daad. Over teams die wéten dat ze zich anders moeten organiseren om toekomstproof te zijn, maar de weg daarnaartoe willen uiteenzetten. Tot iemand die voor de denkoefening staat over hoe hij zijn verdere carrière wil uitbouwen. Welke stappen moet hij daarvoor nemen en hoe zorgt hij ervoor dat hij die stappen ook echt zet?
“Samen bouwen we dat kritische pad, inclusief de ups & downs en met een duidelijk eindresultaat voor ogen. Belangrijk hierbij is om het ‘onzichtbare’ te identificeren. Dat deel van ons denken en doen waar je zelf niet makkelijk bijkomt als je een actieplan maakt. Ook het doel zelf stellen we in vraag, om er zeker van te zijn dat het beoogde doel het concrete overstijgt en voor iedereen persoonlijk relevant is. Zo vormt het meteen ook een sterke basis voor ieders eigen motivatie. Het leuke en sterke aan de workshop is dat je gaandeweg nieuwe inzichten krijgt. Deelnemers ervaren dat aha-moment en die transformatie is ook zeer meetbaar. Je ziet deelnemers opschuiven op de verandercurve. Ze snappen hoe het plaatje voor hen in elkaar zit en hoe ze succesvol kunnen zijn in hun project. Dat motiveert om aan de slag te gaan en het doel te bereiken.”
|