< Terug naar overzicht

Acerta: Gemiddelde leeftijd werknemers is voor het eerst in vijf jaar gedaald

Partnernieuws

Verjonging van de Belgische arbeidsmarkt

Al vijf jaar lang zagen we de gemiddelde leeftijd van werknemers in België toenemen. Maar in 2018 kunnen we spreken van een trendbreuk volgens cijfers van Acerta: voor het eerst in vijf jaar tijd is de Belgische arbeidsmarkt verjongd. De werknemer in België is gemiddeld 41,4 jaar en is daarmee 11 maanden jonger dan het jaar voordien.

Meer jonge werknemers

De daling van de gemiddelde leeftijd is overal terug te vinden: bij mannen en vrouwen, bedienden en arbeiders, in de social profit en de profit én in elke provincie. Hoewel de social profit ook mee verjongt, blijft de gemiddelde leeftijd daar (43,2 jaar) wel aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde.

De groei van de tewerkstelling van de voorbije twee jaren speelt een rol bij de verjonging. De groei vond immers vooral plaats langs de jongste zijde, wat ervoor gezorgd heeft dat er een verjonging is. Bijna 1 op de 3 werknemers is jonger dan 35 jaar.

Het is niet geheel verwonderlijk dat de groei vooral bij jongere werknemers plaatsvindt. De regering heeft de verjonging ondersteund via beleidsmaatregelen (bv. de doelgroepvermindering voor min-25-jarigen). Maar beleid is niet de enige reden. Ook de arbeidskrapte speelt een rol. Om vacatures in te vullen zijn werkgevers versterking gaan zoeken bij jongeren.

Halverwege de loopbaan

Wanneer je werknemer een veertiger is, dan zit hij of zij ongeveer in het midden van een volledige loopbaan. Dat wil zeggen dat de gemiddelde werknemer nog heel wat actieve jaren op de arbeidsmarkt zal doorbrengen. En dat is positief nieuws. Hou er wel rekening mee dat het belangrijk is om je werknemer gemotiveerd te houden. Breng de talenten van je werknemer in kaart en bekijk waar er mogelijkheden zijn tot groei en bijleren. Zo vergroot je de kans dat je werknemer lang en tevreden in je onderneming blijft.


Zet in op talentontwikkeling

Op zoek gaan naar nieuw talent is niet evident in tijden van arbeidskrapte. Je gaat soms beter op zoek naar talent in je eigen onderneming. Ontdek er alles over in onze whitepaper.

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen