< Terug naar overzicht

Acerta: Zijn de dagen van de bedrijfswagen geteld?

Partnernieuws

Cash for car? Mobiliteitsbudget?

Belangrijkste evolutie: de bedrijfswagen wordt in vraag gesteld.

Er was al de cash for car-regeling, in maart 2019 werd het mobiliteitsbudget een optie. De voorlopige cijfers getuigen over geen van beide van een groot succes. Maar daar gaat het niet om. Dat de bedrijfswagen niet langer hét paradepaardje is in het aanbod van werkgevers, misschien is dat wel de belangrijkste boodschap.

Mobiliteitsbudget: 1 op 10.000 bedrijfswagens herzien

Tien maanden na de invoering van het mobiliteitsbudget, is 1 op 10.000 bedrijfswagens herzien. Dat wil zeggen, het budget dat overeenkomst met die bedrijfswagen is door de werkgever en werknemer volgens de mobiliteitswensen van de werknemer opnieuw besteed. Het is heel goed mogelijk dat er gewoon een andere, weliswaar zuiniger, bedrijfswagen in de plaats is gekomen.

Cash for car: 17 op 10.000 bedrijfswagens gecasht

Bij cash for car is dat enigszins anders. Daar is de salariswagen wel van de weg gehaald en terug in salaris omgezet. In 2019 is dat gebeurd voor 17 op 10.000 bedrijfswagens. Maar hoeveel privéwagens er daarvoor in de plaats zijn gekomen, daar hebben we geen zicht op. Het valt bovendien te betwijfelen dat het milieuvriendelijkere wagens zullen zijn geweest. Bovendien oordeelt het Grondwettelijk Hof in een arrest van 23 januari dat er heel wat problemen zijn met de mobiliteitsvergoeding. Je leest er hier meer over.

De hamvraag is: hoe geraken jouw mensen op het werk?

Of cash for car en het mobiliteitsbudget effect hebben en welk, is niet eens de hamvraag. Wat we vooral moeten onthouden, is dat de bedrijfswagen almaar meer in vraag wordt gesteld. Werknemers zijn lang niet meer altijd uit op het krijgen van een bedrijfswagen. En werkgevers die menen dat de bedrijfswagen de ultieme troef is om mensen te overtuigen voor hen te (blijven) werken, missen een belangrijke evolutie.


Hoe willen jouw medewerkers naar het werk komen?

Ontdek alle opties in de opleiding
‘Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding’

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen