< Terug naar overzicht

Thuiswerken met kinderen: wat is de rol van de werkgever?

Experts en beleidsmakers zochten het antwoord tijdens het online debat van Acerta ‘HR Crossroads’.

De coronacrisis heeft de manier waarop werk georganiseerd wordt flink door elkaar geschud. Heel wat werknemers werken van thuis uit, maar moeten daarbij hun rol als ouder combineren met hun rol als werknemer. Bovendien is er geen ondersteuning van school of grootouders. Hoe kunnen werkgevers ervoor zorgen dat het telewerken een win-winsituatie wordt? Verschillende experts en beleidsmakers gingen op zoek naar het antwoord tijdens het online debat van Acerta ‘HR Crossroads’.

Focus op ABC (Autonomie, Betrokkenheid en Competentie)

Gemotiveerde en productieve medewerkers? Volgens de zelfdeterminatietheorie zijn de basisingrediënten voor gemotiveerde en productieve medewerkers: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie.

  • Autonomie: inspraak en betekenisvolle keuzes maken
  • Betrokkenheid: werkrelaties (tussen collega’s en leidinggevenden)
  • Competentie: dingen doen waar je goed in bent, je talenten gebruiken/ontwikkelen

Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent) ziet dat het langdurig thuiswerken een negatieve impact heeft op de autonomie, betrokkenheid en competentie.

Als werkgever of leidinggevende verlies je deze basisbehoeften best niet uit het oog. Chris Wuytens (Acerta) geeft het voorbeeld van ‘lummelmomenten’, een idee om de betrokkenheid te verhogen. Dat zijn momenten waarop collega’s met elkaar wat kunnen ‘zeveren’.

“Work-life-me balance”

Sarah De Groof (Acerta) geeft mee dat de meeste medewerkers werk en privé liefst gescheiden houden, maar momenteel is die scheiding moeilijk (of zelfs onmogelijk) te behouden. Flexibele arbeidstijden kunnen daarbij helpen. Sommige werknemers zouden bijvoorbeeld graag werken wanneer hun kinderen nog/al in bed liggen. Ga het dialoog aan met je medewerker en bespreek de mogelijkheden, want hier valt vast een win-winsituatie te vinden.

Volgens Lode Godderis (Idewe) vergeten we dat er naast ‘work’ & ‘home’ ook ‘me’-time moet zijn. Hij pleit voor een ‘work-life-me balance’ en een structuur om die balans in evenwicht te houden. Die structuur moet je eerder zien als een middel dan een doel, want er zijn tal van onvoorspelbaarheden. Voorzie bijvoorbeeld twee vaste blokken van 2 uur per dag voor calls en meetings. Dat is realistischer dan een volledige dag bereikbaar te zijn wanneer je kleine kinderen hebt.

Post-corona

Voor de coronacrisis begon, hebben werkgevers hard moeten zwoegen om talent binnen te halen. Chris Wuytens (Acerta) vindt dat je je talentvolle medewerkers moet koesteren. Bovendien is het een goed moment om in hun ontwikkeling te investeren via online trainingsprogramma’s. Zijn tip: blijf sterk inzetten op een cultuur van motivatie, dat zal lonen wanneer de arbeidskrapte de arbeidsmarkt opnieuw overheerst.


Je organisatie klaarstomen voor de heropstart?

Ga optimaal aan de slag met het relanceplan van Acerta

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen