Variabel loon steeds belangrijker component salarispakket in telecom- en ICT-sector

Het basissalaris van werknemers actief in de telecom- en ICT-sector steeg dit jaar met gemiddeld 2,8 procent, inclusief index. Deze stijging ligt iets lager dan vorig jaar, toen het basissalaris met 3 procent steeg. Dat blijkt uit de 20ste salarisstudie van HR-consultant Hudson bij 70 Belgische organisaties uit de telecom- en ICT-sector. De verhoging exclusief index is dan weer toegenomen tot 1,5 procent. Dit is het hoogste cijfer sinds 2011. Werkgevers investeerden dit jaar voornamelijk in een hoger basissalaris voor de core ICT-functies: Validation Engineer, System Administrator, Operations Support Manager, Netwerk Manager, System Engineer en Solution Architect. Zij ontvingen meer dan 5 procent extra in hun basissalaris dit jaar, inclusief index.

Stagnatie bedrijfswagens

Het variabel loon vormt ook dit jaar nog een belangrijke component van het salarispakket van de werknemers in de telecom- en ICT-sector, hoewel deze minder sterk gestegen is dan vorig jaar. Variabele verloning blijkt vooral heel populair in grote bedrijven, waar 84 procent van de werknemers een vorm van variabel loon ontvangt. In kleine bedrijven krijgt slechts 38 procent iets van variabel loon. In middelgrote bedrijven is dat 45 procent.

Bonussen zoals de cao 90-bonus en de target bonus, blijven aan belang winnen. Zo is het aantal werknemers dat zo’n bonus ontvangt ook dit jaar weer sterk gestegen. De cao 90-bonus is de populairste in alle organisaties, groot of klein. Het gemiddelde bedrag dat de werknemers ontvangen is dit jaar wel gedaald. De interesse voor de winstpremie is in deze sector klein.

Een andere opvallende bevinding is dat het toekennen van bedrijfswagens stagneert, al blijft de kloof met andere sectoren groot. Idem voor het flexibel verloningsplan. Het plan blijft voornamelijk populair in grote bedrijven, maar heeft niet aan belang gewonnen.

Ook de netto forfaitaire kostenvergoeding blijft een belangrijk onderdeel van het salarispakket van werknemers binnen de telecom- en ICT-sector. Het aantal ontvangers van dit extralegaal voordeel stijgt dit jaar opmerkelijk. De grootte van het bedrag dat wordt uitgekeerd is ook sterk gestegen in vergelijking met vorig jaar.

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.