Vast contract komt steeds later in de loopbaan

Dit artikel is exclusief voor leden

Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Bij 45-plussers die na een periode van uitval op de arbeidsmarkt weer aan het werk gaan, komt flexwerk relatief vaak voor. Van de herintreders onder de 45 jaar, komt 35% in een vast dienstverband, tegenover amper 20% bij de 45-plussers.

Flexwerkers blijken ook, behalve als ze als zelfstandige werken, minder tevreden over hun werk en hun leven. Baanzekerheid blijft dus onverminderd het ideaal van de meeste werknemers.

Combineren van banen

Het aandeel werkenden met meer dan één baan is de laatste decennia ook toegenomen. In de periode 1986-2012 steeg hun aantal van 3% naar 8%. Bij de zelfstandigen nam dat aantal toe van 4% naar 13%.

Een derde van deze personen werkt meer dan 40 uur per week. Steeds meer mensen combineren daarbij een baan in loondienst met een werk als zelfstandige. Ook combineren meer mensen werk met mantelzorg, en werk met studie en scholing.

Scholing

Vier op de tien werkenden volgt een opleiding of cursus. Groepen met een zwakke arbeidsmarktpositie, zoals ouderen, laagopgeleiden, flexwerkers en mensen met een slechte gezondheid, ontvangen echter de minste scholing. “Scholing lijkt dus het minst gevolgd te worden door groepen op de arbeidsmarkt die deze het hardst nodig lijken te hebben”, zo constateert het SCP. Juist op een arbeidsmarkt met weinig baanzekerheid is een investering in duurzame inzetbaarheid van werknemers nodig, maar lijkt het voor zowel werkgevers als werknemers moeilijker dat ook in de praktijk te brengen.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.