VDAB organiseert eerste hulp bij sociale ongevallen

Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (sp.a) vindt dat het optreden van de VDAB bij de recente golf van bedrijfssluitingen, herstructureringen en collectieve ontslagen beter kan. Daarom werd beslist “sociale interventieteams” op te richten die zo snel mogelijk ter plekke gaan om gegevens over het getroffen personeel te verzamelen. Zegt Landuyt: “Als we weten voor welke vacatures of opleidingen het personeel in aanmerking komt, kunnen we het veel sneller aan een nieuwe job helpen. Het moet een soort eerstelijnopvang voor werknemers worden, zoals na het faillissement van Sabena.”
De vliegende ploeg – twee ambtenaren per provincie – mag pas optreden met het akkoord van de werkgever en de vakbonden en mag het sociaal overleg niet verstoren. Het team moet vermijden dat de werknemers nodeloos ongerust worden gemaakt.
“Niet elke verloren baan betekent een werkloze meer. Tegenover het faillissement van de ene onderneming staat vaak ook de uitbreiding van een andere”, aldus nog Landuyt.
Volgens schattingen van de VDAB is het aantal banen in Vlaanderen vorig jaar licht gedaald, voor de eerste keer in jaren.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.