Veel kmo-werknemers kampen met fysieke en mentale ongemakken

Meer bewegen op het werk
Welzijn

Ruim acht op tien werknemers in Belgische kmo’s heeft last van fysieke en mentale ongemakken. Medewerkers hebben pijn aan nek en schouders, zijn vermoeid en rapporteren slaapproblemen. Amper de helft van de kmo-werknemers heeft buiten de werkuren nog energie voor fysieke activiteiten.

Maar liefst 84 procent van de werknemers uit bedrijven met 20 tot 250 medewerkers ervaart regelmatig last van één of meerdere fysieke en mentale ongemakken. Daarbij gaat het vooral over nek- en schouderklachten (47 procent), aanhoudende vermoeidheid (42 procent) en moeite om in te slapen (35 procent). Nervositeit en concentratieproblemen vallen net buiten de top die van meest voorkomende ongemakken. De cijfers komen van Mensura, die zich baseert op een enquête bij 1.200 zaakvoerders of HR-verantwoordelijken van kmo’s en hun medewerkers.

Amper helft werknemers beweegt regelmatig na de uren

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat amper de helft van alle werknemers buiten de werkuren regelmatig fysieke activiteiten doet. Dat kan gaan van sporten tot rustig wandelen, fietsen of zelfs tuinieren. Een ruime groep vindt daar maar af en toe de energie of de tijd voor (41 procent), een kleinere groep beweegt nooit.

Het goede nieuws is dat steeds meer kmo’s beseffen dat vitale werknemers ook gemotiveerder en productiever zijn. Zo zegt 60 procent van de werknemers dat hun werkgever al initiatieven neemt om het welzijn te bevorderen en een gezonde(re) levensstijl te adopteren. Van de bedrijven waar dat al gebeurt, zet 59 procent in op fysieke activiteit. De fietsvergoeding (63 procent), en collectieve sportieve uitdagingen (45 procent) zijn het populairst om werknemers aan het bewegen te krijgen.

Nudgen

“De vraag is of dergelijke initiatieven ook de groep werknemers bereiken die er het meest nood aan hebben”, merkt Dorien Simons (Mensura) op. “Te vaak bereiken goedbedoelde sportieve activiteiten hoofdzakelijk de sportievelingen, die sowieso al voldoende beweging kregen. Werkgevers gaan best eerst na wat de verwachtingen en interesses zijn en organiseren fysieke activiteiten liefst breed en laagdrempelig.”

De experte raadt ook aan werknemers ‘onbewust’ een duwtje in de rug te geven – ‘nudgen’ heet dat dan – om vaker te bewegen. Dat kan door een aantrekkelijke traphal en een minder zichtbare lift, maar ook door de fiets als vervoersmiddel te promoten, bijvoorbeeld.

LEES OOK OP HRSQUARE.BE:

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.