Veel minder tijdelijke werkloosheid

Arbeidsmarkt

Vorig jaar is 1,1 procent van het totaal aantal de werkbare uren niet gepresteerd omdat werknemers tijdelijk werkloos thuis zaten. Daarmee zit het Belgische bedrijfsleven bijna opnieuw op het niveau van tijdelijke werkloosheid van vóór de coronacrisis. Iets meer dan één op de tien Belgen kreeg in 2022 wel nog te maken met tijdelijke werkloosheid.

11,7  procent van de Belgen zat in de loop van 2022 minstens één dag tijdelijk werkloos thuis. Dat is weliswaar 5 procentpunt minder dan in 2021, maar wel nog bijna dubbel zoveel als in 2019, toen 6,2 procent rechtstreeks te maken kreeg met tijdelijke werkloosheid, zo blijkt uit cijfers van HR-dienstenleverancier Acerta.

Energiecrisis

Het versoepelde systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van corona werd stopgezet op 30 juni 2022. Sinds 1 oktober 2022, en dat nog tot 31 maart 2023, kunnen energie-intensieve bedrijven wel beroep doen op een bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid. Opvallend is dat slechts een beperkt aantal ondernemingen er beroep op deden.

Dat maakt dat over het hele jaar 2022 tijdelijke werkloosheid al bij al beperkt was. 1,1 procent van de werkbare uren in de Belgische bedrijven ging het afgelopen jaar verloren doordat medewerkers op tijdelijke werkloosheid waren gezet. Dat is meer dan een halvering van de cijfers van 2021 en het laagste peil in drie jaar. Net vóór de coronacrisis in 2019 ging 0,7 procent van de werkuren verloren aan tijdelijke werkloosheid.

De ‘tijdelijke werkloosheid energie’ blijft wel nog in voege, minstens tot eind maart 2023. Bedrijven hebben nog steeds de mogelijkheid om volledige tijdelijke werkloosheid langer dan vier weken aan te houden. Werknemers behouden in dat geval 70 procent van hun loon in plaats van 65 procent. Of tijdelijke werkloosheid energie ook na eind maart nog actief zal blijven, is nog niet beslist.

Nuttige maatregel

“We zien een systematische terugval van de tijdelijke werkloosheid sinds de uitbraak van de coronacrisis begin 2020. Maar toch loeren er steeds nieuwe crisissen om de hoek – de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne – waardoor het systeem zijn nut blijft bewijzen”, zo duidt Nele Mertens, juridisch expert bij Acerta Consult. “Het is voor bedrijven een tijdelijke oplossing voor situaties die anders kunnen leiden tot een jojo-effect van ontslagen en aanwervingen. Tijdelijke werkloosheid laat een veel duurzamer HR-beleid toe dan wanneer werkgevers hun beschikbare arbeidskrachten telkens zouden moeten aanpassen aan de plots veranderende economische situatie wanneer er een crisis uitbreekt.” ​

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.