Veel zelfmoorden in het bedrijf? Hang netten onder dakrand en doe werknemers brief tekenen

ArbeidsomstandighedenPreventie
Vorige week nog sprong een 19-jarge werknemer van het dak van Foxconn, de Chinese producent van Apple’s iPhone. Dat zou al de negende zelfmoord van een werknemer geweest zijn dit jaar. Andere bronnen spreken van tien zelfmoorden en drie pogingen. Vakbonden hebben al gemeld dat de zelfmoordgolf te wijten is aan de extreem lange werkdagen (vaak twaalf uur per dag, zes dagen per week), hoge werkdruk en laag loon bij Foxconn. In de Australische krant Sydney Morning Herald getuigt een 21-jarige werkneemster ook dat ze tijdens die lange, harde dagen niet eens mag praten met collega’s.

Maar HR gaat er uiteraard wat aan doen. Ongetwijfeld na rijp beraad werd een brief opgesteld die de werknemers nu moeten ondertekenen. Daarin beloven ze geen zelfmoord te zullen plegen. Bovendien geven ze toe dat ze in een psychiatrische instelling opgenomen mogen worden wanneer hun gemoedstoestand gevaar oplevert voor henzelf of voor anderen.

Ziezo, het probleem werd vakkundig opgelost. Mocht er dan toch nog een werknemer met een gevaarlijke gemoedstoestand naar het dak trekken en er afspringen? Geen nood, er hangen nu netten om de zelfmoordkandidaten te redden. Zowaar een sterk staaltje van mensvriendelijk en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dan kunnen we morgen toch in alle gewetensrust een iPhone kopen.

Niet alleen Apple is trouwens een afnemer van Foxconn, ook Hewlett-Packard, Dell, Motorola, Nokia en Nintendo doen een beroep op de Chinese producent. En blijkbaar wordt de internationale druk toch een beetje groter, want naast de brief en het vangnet, werd zowaar het maandloon verhoogd van 900 naar 1200 yuan (ongeveer 143 euro). Of ook de ‘managementstijl’ veranderd werd?

Bron: Intermediair PW, De Standaard, Sydney Morning Herald, smh.com.au

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.