Vele HRM’ers vinden overheidspersoneel in Nederland niet geschikt

Zo’n 300 HRM’ers en 500 werkenden in de openbare sector bij onze noorderburen werden bevraagd. De bevindingen klinken onthutsend: 33% van de ondervraagde HRM’ers twijfelt aan de capaciteiten van het huidige personeelsbestand of ziet daar een tekort in. Nagenoeg 10% meent zelfs dat ze niet de juiste mensen in dienst hebben.

De juiste medewerkers vinden, is evenwel een lastige opgave, vindt 20% van de HRM’ers. Dat lijkt zeker het geval in de overheidsadministratie (waar 29% van de HRM’ers het een probleem vindt) en een beetje minder in het onderwijs (waar toch nog altijd 15% van de HRM’ers zegt niet zomaar geschikte medewerkers te kunnen vinden).

Werken in overheidsdienst wordt nog altijd als een grote zekerheid beschouwd, ook in Nederland. Dat zou een enorme troef kunnen zijn, maar bijna één op de twee zou wel een andere baan willen, ook al is hij daar niet actief op zoek naar. Nu ja, dat aantal zinkt dan weer in het niets als je het vergelijkt met de privésector, waar 80% wel open staat voor een andere job. Moet iemand daar eens geen conclusies uit trekken?

Niet eens één op de tien medewerkers in de Nederlandse openbare dienst is actief op zoek naar werk. Een puike vorm van retentie? De onderzoekers wijzen juist op de andere kant van de medaille: dat lage verloop is ook al niet goed om andere, betere kandidaten te laten instromen.

Bron: P&O Actueel, TNS Nipo, Driessen HRM

 

Port of Antwerp-Bruges

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.