Bijna twee derde (64,7 procent) zegt dat de hele organisatie in een veranderingstraject is ondergedompeld. Bij één op de vijf gaat het bovendien om een radicale verandering zoals een fusie of overname. 45 procent omschrijft de verandering als geleidelijk en 36 procent wordt geconfronteerd met continue verandering.
Opvallend is dat één op de zes zegt dat het veranderingstraject succesvol tot zeer succesvol is verlopen. De vooropgestelde doelstellingen zijn bereikt en dat binnen het vooropgestelde budget en timing.
Het onderzoek toont aan dat aandacht voor de bijhorende cultuurverandering een belangrijke impact heeft op het succesvol afronden van een veranderingstraject. Maar ook de competenties van het management hebben een grote invloed. En dan vooral leiderschaps- en veranderingsvaardigheden bepalen het succes van het traject. Andere factoren die het succes van een veranderingstraject bepalen: de organisatie of voorbereiding van de verandering en de verankering achteraf.
In de praktijk blijkt echter dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Zo scoren organisaties ondermaats op het verankeren van de verandering. Bovendien wordt er ook te weinig aandacht besteed aan het ontwikkelen van de juiste competenties zoals leiderschap en veranderingsmanagement. Het voorbereiden en het organiseren van de verandering kan eveneens beter.