Veranderingstrajecten missen charismatische leiders

ArbeidsmarktAttitudeCommunicatieCompetentiemanagementEvaluatieFlexibiliteitKennismanagementLeiderschap en CoachingLoopbaanMotivatie
Dat blijkt uit onderzoek van de HUBrussel in opdracht van HR-dienstverlener GITP bij 153 managers naar de impact van cultuur, communicatie en competenties op het succes van een veranderingstraject.

Bijna twee derde (64,7 procent) zegt dat de hele organisatie in een veranderingstraject is ondergedompeld. Bij één op de vijf gaat het bovendien om een radicale verandering zoals een fusie of overname. 45 procent omschrijft de verandering als geleidelijk en 36 procent wordt geconfronteerd met continue verandering.

Opvallend is dat één op de zes zegt dat het veranderingstraject succesvol tot zeer succesvol is verlopen. De vooropgestelde doelstellingen zijn bereikt en dat binnen het vooropgestelde budget en timing.

Het onderzoek toont aan dat aandacht voor de bijhorende cultuurverandering een belangrijke impact heeft op het succesvol afronden van een veranderingstraject. Maar ook de competenties van het management hebben een grote invloed. En dan vooral leiderschaps- en veranderingsvaardigheden bepalen het succes van het traject. Andere factoren die het succes van een veranderingstraject bepalen: de organisatie of voorbereiding van de verandering en de verankering achteraf.

In de praktijk blijkt echter dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Zo scoren organisaties ondermaats op het verankeren van de verandering. Bovendien wordt er ook te weinig aandacht besteed aan het ontwikkelen van de juiste competenties zoals leiderschap en veranderingsmanagement. Het voorbereiden en het organiseren van de verandering kan eveneens beter.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.