Online- (zoals de nieuwe trend rond gaming) en offline-programma’s worden ontwikkeld om de nieuwkomers te laten kennismaken met de cultuur, waarden, het businessmodel en de structuur van de organisatie. Deze investeringen worden steeds groter, terwijl medewerkers juist steeds mobieler worden. Met andere woorden: het gemiddeld aantal dienstjaren, vooral bij de jongere medewerkers, blijft dalen. Zijn deze enorme investeringen in nieuwkomers dan wel houdbaar?
Herhaald werkgeverschap
In een aantal marktsectoren bedraagt het gemiddeld aantal dienstjaren twee tot drie jaar bij medewerkers onder de dertig. Dit betekent dat er een grote kans bestaat op een herhaald werkgeverschap (‘repetitive employment’): medewerkers die verschillende keren in- en uittreden bij dezelfde werkgever. Deze medewerkers kennen de organisatie goed en hebben weinig tot geen behoefte aan een onboarding-proces. Bovendien zijn ze snel inzetbaar en hebben ze vaak een goede relatie met de klanten en partners van de organisatie.
Voer een exitgesprek
Anderzijds heeft het offboarding-proces in veel organisaties een administratief en onpersoonlijk karakter: de nadruk ligt er op het overdragen van de werkzaamheden en het inleveren van mobiel, laptop en de leaseauto.
Een aantal organisaties voert ook exitgesprekken waarin wordt gevraagd naar de redenen van het vertrek. En steeds vaker worden analyses losgelaten op de data uit deze interviews om de top drie van oorzaken voor uitstroom te bepalen.
In de meeste gevallen vinden we in de top drie in willekeurige volgorde: carrièreperspectief, manager en salaris/beloning. De redenen voor uitstroom vaststellen, is belangrijk en zinvol. Maar zal men op die manier een beter retentiebeleid kunnen voeren en de (goede) vertrekkers eventueel kunnen terughalen?
Laatste indruk imagobepalend
Naast de reden voor het vertrek, kunnen investeringen in het offboarding-proces ook zorgen voor een betere laatste indruk van het bedrijf. Een correct, persoonlijk afscheid vergroot bovendien de kans op herhaald werkgeverschap met alle genoemde voordelen.
Ook de reputatie van het bedrijf op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt zal bij deze aanpak baat hebben. Tevreden (ex-)personeel is de meest effectieve manier voor het creëren en behouden van een positief imago. Bovendien vermindert op die manier de behoefte aan én afhankelijkheid van arbeidsmarktcommunicatie. Zo dalen dus ook de bijhorende kosten. Tijd dus voor een ommezwaai en meer aandacht voor de medewerkers die de organisatie verlaten.
Bron: HR Base (hrbase.nl)