Vergroening Belgisch bedrijfswagenpark in hogere versnelling

Extra-legale voordelenIncentives
Die bijsturing kwam er in de eerste plaats onder druk van de CO2-maatregelen van de regering en niet om het milieu te sparen. Dat blijkt uit de Bedrijfswagensurvey 2009 van HR-dienstenbedrijf SD Worx. Dit jaarlijkse onderzoek werd in de loop van september en oktober 2009 afgenomen bij 341 in België gevestigde bedrijven, die werden ondervraagd over de omvang en milieuvriendelijkheid van hun wagenpark.

Dieselland

Belgische bedrijven kiezen bijna standaard voor dieselwagens. Een doorsnee Belgisch wagenpark bestaat voor 94 procent uit diesels, 3,4 procent benzinewagens en 2,5 procent andere types, zoals LPG, hybride of elektrische wagens. Bijna 70 procent van de bedrijven beperkt de keuzemogelijkheden van zijn werknemers zelfs expliciet tot dieselmodellen.
Terwijl diesels vroeger in hoofdzaak vanwege de lagere brandstofprijs en hun hogere restwaarde op de tweedehandsmarkt werden gekozen, speelt sinds kort ook hun lagere CO2-uitstoot een doorslaggevende rol. Sinds 1 april 2008 is de aftrekbaarheid van autokosten in de vennootschapsbelasting immers afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Wetgeving wijzigt gedrag

Onder druk van deze maatregel uit 2008 stuurden bijna vier op de tien bedrijven de voorbije jaren hun bedrijfswagenpolitiek bij. Ze weerden sterk vervuilende wagens zoals SUV, terreinwagens en automatics uit hun fleet (37 procent).
Autobudgetten werden aangepast in functie van de CO2-uitstoot (26 procent) en de keuze van werknemers werd geheroriënteerd richting wagens met een lagere CO2-uitstoot (32 procent).
De nieuwe CO2-maatregelen die ingaan op 1 januari 2010 versnellen dit proces. Nog eens 41 procent van de bedrijven zegt in de toekomst meer wagens met een lage CO2-uitstoot in zijn fleet op te nemen. Bijna 60 procent stuurt medewerkers actief aan om voor een milieuvriendelijker wagen te kiezen.

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.