Verplichte burn-outcoach voor grote bedrijven afgevoerd

De regering-Michel besliste in haar Zomerakkoord dat grote bedrijven in ons land een burn-outcoach in dienst moesten nemen. Alle ondernemingen met meer dan 100 werknemers zouden vanaf 1 januari 2018 iemand moeten aanstellen die moest vermijden dat het personeel opgebrand raakt.

Maar in het ontwerp van programmawet is van de maatregel niets meer terug te vinden. Bij werkgeversorganisaties en vakbonden valt te horen dat federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) na overleg met de sociale partners het plan heeft teruggetrokken.

Bij werkgevers klonk al langer kritiek. Ze vreesden dat het de deur zou openzetten voor charlatans om zich als burn-outcoach op de werkvloer te profileren.

Proefprojecten

Ondertussen hebben de vakbonden en werkgevers in de Nationale Arbeidsraad (NAR) zelf een plan uitgewerkt om het toenemende probleem van burn-outs aan te pakken. In de plaats van in alle grote bedrijven een burn-outcoach in te voeren, willen ze starten met proefprojecten in een vijftigtal bedrijven die daar zelf om vragen.

In die teams zouden zowel medische, psychische als arbeidsmarktspecialisten zitten en ze zouden enkel werken met methodes die hun deugdelijkheid bewezen hebben. “We zullen samen met de minister de criteria opstellen waaraan de begeleidingsteams moeten voldoen”, klinkt het.

Experimenteren

Daarnaast zullen nog eens vijftig ondernemingen experimenten organiseren met een innovatieve arbeidsorganisatie. Het kan dan gaan om de invoering van zelfsturende teams, meer autonomie voor werknemers of loopbaanbegeleiding. Voor de pilootprojecten, die twee jaar zullen lopen, is in een budget van 2 miljoen euro voorzien.

Het grote verschil met het oorspronkelijke regeringsplan over burn-outcoaches is dat bedrijven zelf kunnen kiezen of ze in een proeftraject stappen. De bedoeling is dat de experimenten leiden tot goede voorbeelden die andere bedrijven kunnen volgen om het probleem van burn-out aan te pakken.

Een maatregel uit het Zomerakkoord die wel behouden blijft, is het recht om onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Bedrijven zullen vanaf januari 2018 worden aangemoedigd om over dat ‘recht op deconnectie’ afspraken te maken op ondernemingsniveau.

Bron: De Tijd (tijd.be)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.