Een Belgische werknemer volgt weinig opleidingen in het kader van zijn arbeidsovereenkomst. Uit een rondvraag van Acerta bij 2000 werknemers blijkt dat 31 procent van de Belgen het voorbije jaar geen enkele opleiding gevolgd heeft. Een kwart van de werknemers volgde het voorbije jaar één algemene opleiding die de kennis van hun vakgebied verbreedt. 20 procent ontving slechts één technische opleiding waar er dieper werd ingegaan op een bepaald onderwerp.
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn zeer beperkt wat het aantal ‘algemene’ opleidingen betreft. Voor wat betreft ‘technische’ opleidingen, scoren mannen beter dan vrouwen: 53 procent van de vrouwelijke respondenten zegt het laatste jaar geen technische opleiding genoten te hebben, terwijl 49 procent van de mannelijke respondenten hetzelfde antwoordt.
Ook anciënniteit en leeftijd lijken niet bepalend te zijn voor de toegang tot opleidingen, georganiseerd door de werkgever. Opvallend is dus dat ook oudere werknemers evenveel opleidingskansen krijgen.
Er zijn ook weinig regionale verschillen: in Vlaanderen geeft 1 op de 4 aan geen opleiding te hebben ontvangen gedurende het laatste jaar. In Brussel stijgt dit cijfer tot bijna 30 procent. Waalse werknemers ontvangen het minst opleidingen: liefst 38 procent van de ondervraagden zegt geen enkele opleiding te hebben genoten gedurende het laatste jaar.
Terwijl een beduidend aantal werknemers geen opleiding volgt, is er ook het andere uiterste: sommige werknemers hebben de mogelijkheid om verscheidene opleidingen per jaar te volgen: meer dan 11 procent van het aantal respondenten stelt zelfs dat zij het laatste jaar meer dan vijf opleidingen hebben genoten op kosten van hun werkgever.
Gebrek aan informatie
Het is opmerkelijk dat 43 procent van de respondenten niet op de hoogte is of de onderneming een opleidingsbudget heeft per werknemer. Dit percentage stijgt zelfs tot 60 procent als er gesegmenteerd wordt op de min 30-jarigen. Nochtans hebben zeker ook jonge werknemers nood aan verdere opleiding en kan een opleidingsbudget een differentiërende factor zijn voor bedrijven actief in sectoren die te maken hebben met een krapte op de arbeidsmarkt.
Voorkeuren
56 procent van de werknemers wil het liefst gaandeweg leren. Als werkgever kan je bijvoorbeeld een meer ervaren werknemer als coach aanstellen voor nieuwe werkkrachten, zodat zij de knepen van het vak leren.
De klassieke training in een leslokaal komt op de tweede plaats: 53 procent van de ondervraagden heeft graag een direct contact met een lesgever.
Of de opleiding nu intern of extern wordt georganiseerd, beide vormen hebben zo zijn voordelen. 54 procent van de Belgische werknemers verkiest een interne training, 46 procent ziet het liever op een externe locatie gebeuren.
Teleleren
In tijden waar thuiswerk meer en meer populariteit verovert, kiest ook zo’n 17 procent van de ondervraagden voor een online-bijscholing en 9 procent voor webinars. Flexibel werken moeten we in al zijn vormen gaan bekijken, zo ook de opleidingen. Mensen willen zelf de timing en het onderwerp van de opleiding kunnen kiezen, wanneer het hen uitkomt. Het is bovendien eigen aan de jonge generatie om op eigen houtje bij te studeren via het web. Deze vorm van opleiding is natuurlijk dan weer enkel geschikt voor harde materie zoals juridische of boekhoudkundige thema’s.
Bron: Acerta (acerta.be)