Vertrouwen bij sollicitanten gedaald, en dat is onterecht

Sollicitatie
ArbeidsmarktWerving

Het vertrouwen van sollicitanten op de arbeidsmarkt is licht gedaald. Dat is nochtans niet helemaal terecht, gezien de blijven de krapte. Wat kunnen rekruterende organisaties vandaag doen om ondanks die krapte toch voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken?

In september 2022 verklaarde 55 procent van de sollicitanten vertrouwen te hebben in hun professionele toekomst. In december 2021 was dat nog 58 procent. De cijfers komen van de jaarlijkse studie van Michal Page. De verklaring voor die daling? Die zou volgens de onderneming kunnen liggen in de onzekerheden die er vandaag zijn. “Maar”, zegt Executive Director Grégory Renardy, “hoewel er sprake kan zijn van een zekere gelatenheid, moeten we erop wijzen dat het aantal gepubliceerde werkaanbiedingen (plus 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar) of het aantal rekruteringen door wervingsbureaus over het algemeen hoog blijft. Deze indicatoren tonen aan dat de arbeidsmarkt gunstig blijft voor sollicitanten.”

Drie aanbevelingen

Wat rekruterende organisatie vandaag te doen staat? Op basis van een rondetafel met HR-verantwoordelijken komt de HR-dienstenleverancier met drie aanbevelingen.

Ten eerste: versterk de bedrijfscultuur. Door een aantrekkelijke en expliciete cultuur kunnen organisaties zich aantrekkelijker opstellen op de arbeidsmarkt. Belangrijk is de coherentie tussen de uitgedragen boodschap en de reële ervaring van kandidaten en werknemers.

Ten tweede: sta open voor diversiteit in talenten en contracten. Met andere woorden: zoek waar anderen niet zoeken. “Het HR-beleid moet evolueren, bijvoorbeeld door opleidingen op de werkvloer aan te bieden of door de waaier van contracttypes te verruimen – op verkenning gaan in een mix van uitzendkrachten, zelfstandige medewerkers, contracten op korte termijn. Dat is ook een manier om de diversiteit te verbeteren.”

Ten derde: geef blijk van transparantie en aanpassingsvermogen. In de huidige context moet u als onderneming de dialoog aangaan met medewerkers en eerlijke oplossingen en voordelen vinden die zo goed mogelijk tegemoetkomen aan hun noden, in functie van hun persoonlijke context.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.