Verziekte arbeidsomstandigheden oorzaak van 5 zelfmoorden?

Nadat binnen drie jaar vijf medewerkers van de Europese Octrooiorganisatie (EOO) een einde aan hun leven hebben gemaakt, slaat de internationale vakbond Suepo alarm over de verziekte arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Twee van de medewerkers die een einde maakten aan hun leven, werkten op de vestiging in het Nederlandse Rijswijk. Eén van hen deed dat afgelopen augustus, op de laatste dag van zijn vakantie.

Frans ‘schrikbewind’

De EEO, een intergouvernementele organisatie die de patenten van 38 lidstaten behandelt, zou onder het ‘schrikbewind’ van een Franse directeur staan. De topman zou sinds zijn benoeming de arbeidsomstandigheden en de cultuur fors hebben beïnvloed, stelt Suepo. Hij zou de werkdruk immens hebben opgevoerd, eenzijdige wijzigingen in arbeidsvoorwaarden hebben doorgedrukt en medewerkers die zich kritisch uitlaten jegens zijn beleid, mogen zich aan een wraakactie verwachten.

In juli uitte de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma al haar zorgen over de werksituatie binnen de EOO. Volgens Dijksma is er ondertussen een sociale dialoog gestart tussen vertegenwoordigers van zowel het management als de medewerkers, zo schreef zij aan de Tweede Kamer.

Juridische immuniteit

Verbeteringen zijn echter niet in zicht, meent Suepo. De vakbond schreef daarom een brief aan de vertegenwoordigers van de lidstaten die toezicht houden op de organisatie en wil dat de EEO meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de arbeidsomstandigheden. Suepo stelt dat er geen direct verband is met de zelfdodingen, maar dat de arbeidsinspectie wel onderzoek zou moeten kunnen doen naar de gevallen. Het patentbureau is overigens niet verplicht om daaraan mee te werken, omdat zij juridische immuniteit heeft als intergouvernementele organisatie. Eerdere toenaderingspogingen van Suepo hield de directeur al af.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.