Vierdagenwerkweek kan een op de drie kmo’s helpen

Vannacht bereikte de federale regering een akkoord over de zogenaamde arbeidsdeal. Het plan om de arbeidsmarkt te hervormen moet werkgevers en werknemers meer flexibiliteit geven en meer mensen aan het werk krijgen. Een van de maatregelen die moet zorgen voor een betere balans tussen werk en privé is een voltijdse werkweek op vier dagen afwerken.

Voor bijna een derde (31,4 procent) van de kmo’s zou de vierdagenweek helpen in het aantrekken of behouden van medewerkers. Een gelijkaardig deel (36,7 procent) van de kmo’s ziet de vierdagenweek ‘totaal niet’ of ‘eerder niet’ als een hulp om medewerkers aan te trekken of te behouden. Kmo’s in Brussel en Wallonië staan positiever ten opzichte van de vierdagenwerkweek (namelijk 33,7 procent en 38,2 procent) dan kmo’s in Vlaanderen (27,1 procent). Zo blijkt uit een rondvraag begin december van HR-dienstverlener SD Worx bij 661 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken over de personeelsuitdagingen van 2022.

Flexibele werkuren, een troef

Bijna 56 procent van de kmo’s vindt het aantrekken van medewerkers een grote tot zeer grote uitdaging. Bijna de helft (46,6 procent) van de kmo’s vindt medewerkers motiveren een grote tot zeer grote uitdaging. Kmo’s uit Brussel vinden personeel aantrekken significant minder een uitdaging dan kmo’s uit Vlaanderen.

Flexibele werkuren is één van de belangrijkste redenen waarom kandidaten voor het bedrijf kiezen. Het is ook een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor het bedrijf blijven werken.

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.