Virussen verspreiden zich als een lopend vuurtje op kantoor

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Arizona in Tuscon. De onderzoekers ‘besmetten’ telkens één deurklink of tafelblad met een veilig modelvirus. Het leidde tot een razendsnelle verspreiding van het virus in kantoorgebouwen, hotels en ziekenhuizen.

Voor het experiment werd een virus gelijkaardig aan het norovirus (de meest voorkomende oorzaak van buikgriep) bij het begin van een werkdag uitgezet op één of twee oppervlakken die veel aangeraakt worden, zoals een deurknop of een bureau in een kantoorgebouw of vergaderzaal.

Telkens vonden de onderzoekers na enkele uren 60 tot 100 virushaarden terug: het virus had zich verspreid op lichtschakelaars, tafels, drukknoppen, werkbladen, koffietassen, kranen, deurknoppen, telefoons, computermateriaal en de relingen van ziekenhuisbedden. Na amper twee tot vier uur werd het virus vastgesteld bij 40 tot 60% van de werknemers en bezoekers.

Toch is dat gemakkelijk tegen te gaan, stellen de wetenschappers. Het gebruik van desinfecterende doekjes en een goede handhygiëne beperkte de verspreiding met 80 tot zelfs 99%.

Bron: De Morgen

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.