Door die achteruitgang dringen de Vlaamse sociale partners en de kansengroepen er op aan om alle kansen te benutten en in te zetten op stages en studentenjobs voor deze doelgroepen. Zo leren ze de Vlaamse overheid als werkgever kennen en volgt nadien misschien een reguliere job. Ook meer oog hebben voor competenties en niet alleen voor diploma’s, kan de diversiteit stimuleren.
Werving en selectie
Ook in tijden van besparingen is het belangrijk dat de overheid oog heeft voor de kansengroepen bij werving en selectie van personeel. Zo stellen de SERV en de Commissie Diversiteit voor om concrete afspraken te maken met de entiteiten over ambitieuze streefcijfers voor het aandeel sollicitanten uit de kansengroepen. Divers samengestelde jury’s bij selectiegesprekken en een cv-screening met meer oog voor competenties kunnen daar zeker toe bijdragen.
Adviesrol Commissie Diversiteit
De Vlaamse Regering beperkt de adviesrol van de Commissie Diversiteit voortaan tot het rapport dat de voortgang van de gelijkekansen- en diversiteitsdoelstellingen in kaart brengt. De sociale partners en de kansengroepen betreuren dit en willen hun adviesrol in alle ernst opnemen. Daarom dringen ze bij minister Homans aan om dit besluit opnieuw te wijzigen, zodat zowel het strategisch meerjarenplan als het actieplan voor advies wordt voorgelegd aan de Commissie Diversiteit.
Bron: SERV (serv.be)