Het aandeel personen met een arbeidshandicap in de Vlaamse overheid bedroeg eind 2006 0,7%. Met een streefdoel van 4,5% in 2010, zijn extra inspanningen broodnodig. De instroom van gehandicapten bij de Vlaamse overheid zou kunnen versterkt worden met het systeem van voorbehouden betrekkingen. Per beleidsdomein kan 1% van de vacante jobs met deze regel worden ingevuld, aldus het kabinet van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA). Dat kan zowel in een contract van onbepaalde duur als voor een statutaire aanstelling.
Minister Bourgeois voerde begin 2007 al de rendementsondersteuning in: een loonkostensubsidie ter compensatie van het rendementsverlies bij de tewerkstelling van een persoon met een handicap. “Dat initiatief rendeert, maar is met een ambitieus streefcijfer van 4,5% verre van voldoende. Ik besef dat voorbehouden jobs voor medewerkers met een handicap een drastische maatregel is, maar we móeten gewoon een versnelling of drie hoger schakelen willen we betekenisvolle resultaten boeken,” aldus de minister.
Het Gebruikersoverleg Handicap & Arbeid is blij met de nieuwe maatregel. Begin vorige maand kwam het Gebruikersoverleg naar buiten met het nieuws dat, ondanks de arbeidskrapte, het nog steeds slecht gesteld is met de tewerkstellingssituatie van personen met een arbeidshandicap. Ook de Vlaamse overheid kon voor het eigen personeel geen goede cijfers voorleggen.
In een systeem van vergelijkende examens legt iedereen hetzelfde examen af en degene die het hoogst scoort heeft de job. “Dit systeem is bedoeld om iedereen gelijke kansen te geven voor een baan bij de overheid, maar vermindert juist de kansen van mensen met een arbeidshandicap. Mensen met een arbeidshandicap zitten nu eenmaal vaak niet in dezelfde situatie als andere kandidaten”, aldus het Gebruikersoverleg. “Zo zijn schriftelijke examens voor personen met een verstandelijke handicap niet geschikt om hun vaardigheden te meten. Maar ook andere groepen vallen hierdoor uit de boot. Geschreven taal is voor een dove Vlaamse gebarentaalgebruiker veel moeilijker, omdat het Nederlands niet zijn/haar eerste taal is. Iemand met autisme heeft het dan weer veel moeilijker met beeldspraak.”
Nu dreigt evenwel de indruk te ontstaan dat personen met een handicap aangeworven zullen worden zonder een bewijs van hun competenties. “Dat vinden we jammer”, reageert het Gebruikersoverleg. “Het belangrijkste voor ons is dat ambtenaren geschikt zijn voor hun job. En ook personen met een zware arbeidshandicap zullen, via een geschiktheidstest, dat moeten bewijzen.”
(Bron: De Zondag en Gebruikersoverleg Handicap & Arbeid, zie ook www.handicapenarbeid.be/gebruikersoverleg)