Vlaanderen nog lang geen topregio

ArbeidsmarktKennismanagementTraining
Dat blijkt uit het Vlaamse Regionale Indicatorenboek (Vrind) dat zakenkrant De Tijd kon inkijken. De economisch getinte indicatoren in verband met innovatie, werkgelegenheid, concurrentie en opleiding bewijzen hoe lang de weg nog is om de doelstellingen voor 2020 te halen.

Werk

Meer mensen aan het werk krijgen en houden – de hoofdzorg van elke nieuwe regering – gaat bijzonder moeizaam. Bijna alle Europese normen lijken voor Vlaanderen onhaalbaar tegen 2010. Het ergst gesteld is het met de activering van langdurig werklozen en het opkrikken van de werkzaamheidsgraad van ouderen. Het enige lichtpuntje is de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt. Daar wordt de Europese norm wel gerealiseerd.

Innovatie

Een van de concrete doelstellingen uit ‘Vlaanderen in Actie’ is het besteden van 3 procent van het bbp aan onderzoek en ontwikkeling. Eigenlijk moet dat streven al in 2010 gehaald worden. Volgens de recentste cijfers haalt Vlaanderen momenteel iets meer dan 2 procent. Zowel de bedrijven als de Vlaamse overheid zullen een flink tandje bij moeten zetten om de drieprocentnorm te halen.

Concurrentie

Om de concurrentiekracht van een regio of land te meten, is de evolutie van marktaandelen een goede graadmeter. Zowel in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) als in de Aziatische groeilanden (Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Hongkong) verloor Vlaanderen marktaandeel. Opvallend is dat Nederland er wel in slaagt stand te houden.

Onderwijs

Met de scholingsgraad gaat het gelukkig wel de goede kant op: 30 procent van de bevolking heeft een diploma hoger onderwijs. Vlaanderen scoort daarmee beter dan het EU-gemiddelde. Wel is het principe ‘levenslang leren’ nog onvoldoende ingeburgerd.
Verontrustend is de vaststelling dat in de cijfers uit Vrind 2009 de economische crisis nog niet is verdisconteerd.

Bron: De Tijd

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.