VLD-kamerleden willen ‘flexicurity’ voor uitzendsector

Interim

Flexicurity is een samentrekking van flexibility en security. De term maakt sinds enkele jaren opgang in Nederland, het principe ligt er ten grondslag aan de nieuwe wetgeving op het uitzendwerk. Deze verschaft uitzendkrachten een grotere werkzekerheid naarmate ze langer aan het werk zijn als zodanig. Het komt erop neer dat uitzendkrachten een vast contract krijgen bij het uitzendkantoor wanneer ze gedurende 18 maanden bij dezelfde of gedurende 36 maanden bij verschillende klant-werkgevers hebben gepresteerd. Onder bepaalde voorwaarden (duur tewerkstelling en sommige groepen) zijn de uitzendkantoren ook verplicht om te investeren in bijkomende opleiding. Deze regeling werd dit jaar herbevestigd en gedeeltelijk aangepast in een sectorale CAO.

Zo weet u meteen waar VLD-kamerlid Annemie Turtelboom en haar kompanen de mosterd halen. Volgens hun voorstel zou een vorm van detachering mogelijk worden die inhoudt dat uitzendkrachten via een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur tussen twee opdrachten in in dienst blijven van het uitzendkantoor. Dat is goed voor de werkzekerheid. In functie van sommige branches en beroepen is het systeem ook voor de uitzendbedrijven lonend. Zo kunnen ze vaste pools samenstellen voor bepaalde marktniches en wordt desgevallend extra opleiding van de uitzendkrachten (beter) haalbaar. De VLD-kaderleden willen de detachering of flexicurity laten bestaan naast het huidige systeem. Het is in ieder geval een interessante piste die geopend wordt en die bij sommige uitzendbedrijven zeker op belangstelling kan rekenen.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.