De Beste Belgische Werkgevers komen automatisch in aanmerking voor een plaats op de Europese lijst, die midden mei zal worden bekendgemaakt in Dublin. Binnen de lidstaten dingen in totaal zowat duizend bedrijven mee naar één van de eretitels.
Werkwijze
De methodologie van deze verkiezing steunt op de definitie van een ‘Beste Werkgever’ als zijnde een plaats “waar de werknemers hun verantwoordelijken vertrouwen, trots zijn op hun prestaties en plezier beleven in hun werkomgeving.”
Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds wordt met een management survey het personeelsbeleid van de organisatie in kaart gebracht, die geldt voor een derde van de totale score.
Anderzijds wordt door een enquête bij de werknemers gepeild naar hun ervaringen en betrokkenheid. Het is de ervaring van de medewerker die primeert, want de werknemers-enquête bepaalt twee derde van de eindscore van een organisatie.
Winnaars
Microsoft en Randstad rijven de titel ‘Beste Werkgever 2009 België’ binnen en worden hiermee een voorbeeld op het vlak van een kwalitatief personeelsbeleid.
Volgens de Vlerick-managementschool heeft Microsoft de 333 gelukkige werknemers te danken aan een ‘Nieuwe Manier van Werken’: “Microsoft gaat erg flexibel met hun medewerkers om, wat de noden inzake ‘work-life balance’ van de huidige generatie tegemoet komt. Bovendien beseft Microsoft het belang om als manager een connectie te hebben met je teamleden, een connectie waarbij de interesse in de mensen achter de werknemer centraal staat. Ten slotte organiseert Microsoft tal van projecten op maatschappelijk vlak.”
Ook de 1571 werknemers van Randstad zijn trots te mogen werken voor hun organisatie. “Randstad wil zijn medewerkers stimuleren om gezond te leven en te werken. Daartoe werd een platform opgestart. Via praktische raadgevingen en het organiseren van activiteiten rond bewegen, sport, gezond eten, wellness,… tracht men medewerkers te sensibiliseren voor die onderwerpen. Bovendien zijn er tal van opleidingsmogelijkheden en geeft men medewerkers de kans om in ontwikkelingslanden duurzame projecten uit te werken.”
Binnen de top tien van de bedrijven met minder dan 500 medewerkers gaat de tweede plaats naar SAS Institute en de derde plaats naar Plus Uitzendkrachten. Binnen de top tien van de bedrijven met meer dan 500 medewerkers gaat de tweede plaats naar Dow Corning en de derde plaats naar Cisco Systems.
Speciale prijzen
Drie uitmuntende bedrijfscases met betrekking tot People Management, Diversiteit en Talent Development kregen een aparte onderscheiding.
Carglass ontvangt de award voor People Management. Vlerick looft de dagelijkse one-to-one gesprekken met de teamleaders. “Carglass wil een optimale coaching voor ieder individu voor een persoonlijke verbetering en samenwerking in team.”
Net zoals vorig jaar ontvangt FedEx Express de award voor Diversiteit. Zij blijven hun initiatieven op vlak van diversiteit voortzetten. Een voorbeeld is de ‘Diversity Award Calendar’, die medewerkers ervan bewust maakt wanneer activiteiten rond de verschillende religies en culturen worden georganiseerd.
Ten slotte rijft KBC de Award voor Talent Development binnen. De onderzoekers zijn zeer tevreden over de loopbaanbegeleiding voor ervaren medewerkers bij KBC. De bank stimuleert dat medewerkers van bij het begin van hun loopbaan tot op het einde deelnemen aan opleiding, kennis delen met collega’s (eventueel als mentor), betrokken worden bij projecten en uiteraard regelmatig van functie-inhoud veranderen.