Kwart werkgevers zegt voltijdse vierdagenweek niet te kunnen toepassen

Voltijdse vierdagenweek
Flexibiliteit

Werkgevers zijn niet onverdeeld positief over de voltijdse vierdagenwerkweek die weldra in voege gaat. Een kwart geeft aan dat het niet algemeen toepasbaar is in de onderneming. Bovendien is slechts de helft ervan overtuigd dat het een positieve impact zal hebben op het welzijn van de werknemer.

Vanaf maandag 21 november kunnen Belgische werknemers officieel een beroep doen op de voltijdse vierdagenweek. Althans, dat is de theorie. In praktijk geeft een vierde (25,7 procent) van de werkgevers aan dat dit systeem niet past in de werking van hun onderneming. In Vlaanderen gaat het zelfs om 8 op de 10 werkgevers. Vooral ondernemingen in productie, horeca of retail zien dit niet haalbaar. Dat blijkt uit een bevraging van Securex.

Geen stormloop

Meer dan de helft van de werkgevers zegt aanvragen te zullen moeten weigeren. De belangrijkste reden daarvoor is dat bepaalde functies vijf werkdagen permanentie vereisen (52,2 procent). Een bijkomende reden is dat de impact op de werking van het team te groot zou zijn indien de werknemer maar vier dagen per week aanwezig zou zijn (42,5 procent). 13 procent van de werkgevers zegt geen aanvragen te zullen weigeren.

Er wordt geen stormloop verwacht, al kan dat volgens professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) te maken hebben met wishful thinking. Een kleine helft (46,1 procent) van de werkgevers verwacht namelijk dat slechts 10 procent van de werknemers een aanvraag zal doen. 30,7 procent van de werkgevers heeft geen idee hoeveel aanvragen hij of zij kan verwachten.

Twijfels over effectiviteit

Heeft dit systeem een positieve impact op de werknemer? Daarover heerst verdeeldheid. De helft van de werkgevers denkt van wel. 23,3 procent schat de impact op het welzijn negatief in. Ook over de impact op de productiviteit van de werknemer zijn er twijfels. 31,6 procent van de werkgevers gelooft dat het een positieve impact zal hebben, maar 35,7 procent verwacht dan weer een negatieve impact.

“Zij die een positieve impact verwachten, zien in de voltijdse vierdagenwerkweek een mogelijkheid voor een betere work-lifebalans, meer contact met vrienden en familie en betere ontspanning”, aldus Baert. “Tegelijkertijd zijn er studies die concentratieproblemen en vermoeidheid doen verwachten.”

Voltijdse vierdagenweek in de praktijk

Elke werknemer in de privésector die momenteel voltijds werkt, kan een aanvraag indienen voor het nieuwe systeem. Werkgevers hebben op hun beurt het recht om aanvragen gemotiveerd te weigeren. Wanneer de werkgever een aanvraag van een werknemer aanvaardt, kan die werknemer gedurende zes maanden zijn voltijds werkschema presteren op vier dagen. Vervolgens kan deze periode steeds opnieuw verlengd worden. Werkgevers die het systeem invoeren, dienen dit afhankelijk van de werkduur in te voeren in een ondernemings-cao of wijziging van het arbeidsreglement. Pas daarna kunnen werknemers instappen in de nieuwe regeling, die vastgelegd wordt in een officiële overeenkomst. Een aanvraag indienen voor een voltijdse vierdagenwerkweek is ten slotte geen geldige reden voor ontslag en op de dagen waar de werknemer niet werkt, zijn vrijwillige overuren niet toegelaten.

LEES OOK OP HR SQUARE:

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.