Vooral thuiswerkers verwaarlozen hun gezondheid

Meer dan een derde van de Belgen zag zowel zijn fysieke (33 procent) als mentale (36 procent) gezondheid er sterk op achteruit gaan het afgelopen jaar. Vooral een gebrek aan motivatie maakte dat velen het wat hebben laten hangen. Zo ging 43 procent minder sporten, niet enkel omdat de sportscholen gesloten waren, maar voornamelijk omdat ze er gewoon geen zin meer in hadden (28 procent). Meer dan een derde van de respondenten bewoog minder dan een half uur per dag. Een op zeven bracht zelfs meer dan 8 uur per dag zittend door, dubbel zoveel als voor de coronacrisis. Een vijfde zegt ook ongezonder gegeten te hebben en 29 procent snoepte en snackte meer.
Niet verwonderlijk is dan ook dat bijna de helft naar eigen zeggen is bijgekomen. Een derde meer dan 2 kilo, een tiende zelfs meer dan 5 kilo. En de respondenten klagen ook meer over kwaaltjes zoals meer rug- en spierpijn (25 procent), hoofdpijn (20 procent) en slaapproblemen (31 procent).

Wie het afgelopen jaar voornamelijk thuis werkte, is er qua fysieke en mentale gezondheid het sterkst op achteruitgegaan. Een kwart zegt zijn gezondheid zelfs compleet verwaarloosd te hebben, dit is de helft meer dan gemiddeld. Zo’n 30 procent zegt ongezonder te eten sinds corona (tegenover 23% gemiddeld) en meer dan een derde klaagt ook over rug- en spierproblemen (tegenover 22 procent gemiddeld) en droge ogen (tegenover 26 procent gemiddeld). Dit is mogelijk te verklaren doordat ze veel meer tijd achter de computer spenderen dan voor de coronacrisis. Een derde zit liefst meer dan 8 uur per dag aan zijn scherm gekluisterd (40 procent zegt dat dit meer is dan voor corona), waarbij 10 procent meer dan 4 uur per dag in online meetings zit. In de meeste gevallen gebeurt dit zonder goed aangepaste werkruimte: 45 procent werkt gewoon in de woonruimte zonder apart kantoor en liefst 62 procent heeft geen bureaustoel die geschikt is om lang op te werken.
Overigens blijkt thuiswerken ook op relationeel vlak niet ideaal te zijn: een vijfde heeft meer relatieproblemen sinds de coronacrisis (een derde meer dan gemiddeld).

Maar goed, het is niet allemaal miserie. Drie op tien respondenten is meer op zijn gezondheid gaan letten. Vooral jongeren deden dat.

Bron: onderzoek door iVOX voor viata.be.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.