Voordeel alle aard van bedrijfswagens tot vijf keer hoger in twee jaar tijd

Dit artikel is exclusief voor leden

Sinds de regering-Elio Di Rupo is de regelgeving rond bedrijfswagens nog ingewikkelder geworden, waardoor er vaak onbegrip en misinterpretatie is op dit vlak. Voor 2012 werd het ‘voordeel van alle aard’ (VAA) van de bedrijfswagen berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van de wagen en de afstand woon-werkverkeer. Sinds 2012 wordt voor de berekening van de VAA geen rekening meer gehouden met die afstand, maar wordt de VAA berekend aan de hand van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de wagen.

Dat wil zeggen dat het VAA van bedrijfswagens momenteel berekend wordt volgens volgende formule: 6/7 x ((netto catalogusprijs + btw) + korting) x CO2-coëfficiënt

Belangrijke kanttekening bij deze formule is dat het jaarlijks belastbaar voordeel vanaf begin 2014 nooit minder kan bedragen dan 1250 euro en dat de CO2-coëfficiënt een onder- en bovengrens heeft van respectievelijk 4% en 18%.

Door rekening te houden met de cataloguswaarde kan sinds 2012 de VAA tot vijf keer hoger liggen. Het eerste jaar dat er met de wagen gereden wordt, geldt de volledige bruto cataloguswaarde, daarna wordt een degressiviteit ingebouwd, wat betekent dat de cataloguswaarde de volgende vier jaar zakt met telkens 6%, tot een minimum van 70% van de oorspronkelijke waarde.

Deze nieuwe regeling heeft geleid tot een ‘downsizing’. Er wordt niet meteen gekozen voor een kleinere wagen, wel voor een wagen met een lagere motorisatie, al dan niet aangevuld met extra opties. Vooral hybride en elektrische wagens worden om hun hogere cataloguswaarde zwaar afgestraft.

83% van de Belgen met een bedrijfswagen betalen meer dan met de vorige regelgeving. De factuur weegt het zwaarst bij de lagere kaders en bedienden in een buitenfunctie. Voor een bediende met een commerciële buitenfunctie vertegenwoordigt de bedrijfswagen zo’n 5,8% van het vaste jaarsalaris, terwijl dat bij directie en hogere kaderleden slechts 4,3% bedraagt.

Gemiddeld zien Belgische werknemers met een bedrijfswagen in het eerste jaar van een leasecontract hun belastbaar voordeel stijgen met maar liefst 44%. Op jaarbasis betekent dat een stijging met 893 euro tot 2887 euro.

Bron: Leaseplan

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.