Vraag naar outplacement bleef stijgen in 2010

OntslagOudere werknemersOutplacement
Dit blijkt uit de jaarresultaten outplacement gepubliceerd door Federgon. Deze groei van de activiteit is voornamelijk het gevolg van een sterke stijging van het aantal outplacementprocedures na een collectief ontslag, met een verplichte tewerkstellingscel. De andere segmenten van de outplacementactiviteit daalden immers door de verbetering van de situatie op de arbeidsmarkt in 2010.

Het aantal procedures na een collectief ontslag met een verplichte tewerkstellingscel is vorig jaar met meer dan helft gestegen (+ 57,8 procent) ten opzichte van 2009. Het aantal outplacementprocedures na een collectief ontslag zonder een verplichte tewerkstellingscel is dan weer gedaald met 9,8 procent.

Het aantal individuele outplacementprocedures is licht gedaald met 2,4 procent in vergelijking met 2009.

De plaatsingsgraad (het percentage kandidaten dat opnieuw werk vindt) nam toe in het tweede semester 2010 na een terugval in het eerste semester. De globale plaatsingsgraad bedroeg 56 procent in 2010 en lag lager dan in 2009 (toen was de plaatsingsgraad 63 procent).

Deze daling is vooral te wijten aan een sterke achteruitgang van de plaatsingsgraad in het tweede kwartaal 2010, maar in de tweede helft van het jaar ging het weer in stijgende lijn om in het laatste kwartaal op te lopen tot 59,6 procent.

Vooral bedienden en arbeiders, respectievelijk 45 en 44 procent, volgden in 2010 een outplacementbegeleiding tegenover slechts 11 procent kaderleden. Meer dan driekwart (76,2 procent) was bovendien 45 jaar of ouder.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.