Bijna de helft van de werknemers noemt collega’s vrienden

collega's vrienden
Motivatie

44 procent van de Belgische werknemers noemt collega’s echte vrienden. Ze voelen zich emotioneel ondersteund en bij werkgerelateerde problemen kunnen ze op elkaar rekenen. Jongeren smeden makkelijker vriendschapsbanden op de werkvloer dan hun oudere collega’s.

Verbondenheid op het werk zorgt voor meer motivatie, werkplezier en een hoger engagement. Een bevraging van Tempo-Team toont aan dat wie zich verbonden voelt met collega’s 57 procent meer motivatie en 20 procent meer werkplezier ervaart. Ook scoren ze 57 procent hoger op vlak van engagement. Een goede verhouding met collega’s is dus niet onbelangrijk.

Bijna 2 op 3 (64 procent) van de werknemers geeft aan zich verbonden te voelen met collega’s. Iets meer dan vier op 10 (44 procent) noemt zijn of haar collega’s zelfs echte vrienden. Opmerkelijk: jonge werknemers (49 procent) maken sneller vrienden op de werkvloer dan dan oudere collega’s (39 procent). Bovendien zeggen werknemers die hun collega’s 6 op 10 of minder scoren opvallend vaker dat ze zichzelf niet kunnen zijn in hun team, dit vergeleken met werknemers die hun collega’s een hogere score van 7 of meer op 10 geven (23 procent tegenover 10 procent).

Tijdelijke werknemers

Bedrijven zetten echter relatief weinig in op verbondenheid. Slechts een op drie werknemers (34 procent) zegt dat tijdelijke medewerkers eenzelfde welkom krijgen binnen de organisatie als vaste. 11 procent geeft aan dat er weinig of geen tijd vrijgemaakt wordt voor hun onthaal. Een gebrekkige verwelkoming bemoeilijkt het om banden op te bouwen met collega’s. Zo geven respondenten met een tijdelijk contract aan dat ze zich minder vaak verbonden voelen met collega’s dan werknemers met een vast contract (tijdelijk contract: 54 procent, vast contract: 65 procent). Tussen werknemers met een voltijds en deeltijds contract blijkt dan weer geen verschil.

LEES OOK OP HR SQUARE:

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.