Vrij aantal vakantiedagen boost productiviteit (en is kostenbesparend)

Meer vrijheid in het aantal vakantiedagen zorgt voor meer productiviteit op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van Expedia. Het onderzoek toont ook aan dat eind 2014 elke werknemer nog 14,5 vakantiedagen open had staan, wat de Nederlandse bedrijven in totaal 17 miljard euro heeft gekost. Door werknemers geen vaste vakantiedagen meer aan te bieden, maar hen hierin vrij te laten, levert dit voor het bedrijf dus flinke voordelen op.

De gestegen productiviteit wordt verklaard door meer uitgeruste medewerkers die sterker kunnen presteren en bovendien gelukkiger zijn. Ook arbeidspsycholoog Jaap van den Broek reageert enthousiast op het onderzoek: “Als je medewerkers verantwoordelijkheid geeft, gaan ze er ook goed mee om. Als je ze betuttelt, dan gaan ze zich als kleine kinderen gedragen.”

Er is echter ook een mogelijke keerzijde aan het voorstel. Het is denkbaar dat medewerkers te weinig vakantie gaan opnemen omdat ze zelf geen grenzen durven te stellen. Ze krijgen met andere woorden de vrijheid om zich kapot te werken. Al is de voornaamste reden voor het open laten staan van vakantiedagen, de wens dat deze dagen kunnen worden meegenomen naar het volgende jaar om dan langer op vakantie te kunnen.

Bron: NOS (nos.nl)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.