Vrijwilligerswerk goed voor gezondheid en werk

Dat blijkt uit een onderzoek van de UnitedHealth Group en het Optum Institute bij meer dan 3300 Amerikaanse volwassenen. De conclusie: 76 procent van de vrijwilligers zegt fysiek gezonder te zijn en 78 procent beweert minder stress te ervaren.

De onderzoekers identificeren vier voordelen die een positieve invloed hebben op de gezondheid van vrijwilligers. Zo voelen vrijwilligers zich fysiek, mentaal en emotioneel beter dan niet-vrijwilligers. Door vrijwilligerswerk uit te voeren, verlaagt ook het stressniveau. Bovendien voelen vrijwilligers zich meer verbonden met hun omgeving en andere mensen. Vrijwilligers zijn ook beter op de hoogte van een gezonde levensstijl en letten beter op hun eigen gezondheid.

Dat alles is ook in het voordeel van werkgevers. Gezonde medewerkers verzuimen immers minder en zijn productiever. Bovendien voelen ze zich meer betrokken bij hun werk en werkgever. Werkgevers die hun medewerkers aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen of daar zelfs een actieve rol bij spelen, kunnen rekenen op loyalere, meer betrokken medewerkers. Ook voor het werkgeversimago heeft dit positieve effecten.

Vrijwilligerswerk heeft bovendien niet alleen een positief effect op de gezondheid, het verbetert ook werkvaardigheden. Zo geven respondenten aan dat ze door het doen van vrijwilligerswerk bewuster met hun tijd omgaan en activiteiten efficiënter organiseren. 64 procent van de medewerkers die vrijwilligerswerk verricht, geeft aan dat relaties met collega’s verbeterd zijn door samen vrijwilligerswerk te verrichten. Ruim 87 procent geeft aan dat zij door het doen van vrijwilligerswerk hun sociale vaardigheden hebben verbeterd.

Ongeveer de helft van de vrijwilligers geeft aan dat zij werkgerelateerde kennis en vaardigheden, zoals marketing of financiën, nodig hebben bij hun vrijwilligerswerk. Driekwart van de respondenten zegt betere carrièreperspectieven te hebben door vrijwilliger te zijn. Zij verbeterden zo hun vaardigheden en bouwen een waardevol netwerk op.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.