Vrouw met hoger salaris negatief voor relatie

Socioloog aan de Radboud Universiteit Niels Blom onderzocht hoe gelukkig heteroseksuele stellen zijn met hun relatie en hoe dat verandert als mensen meer of minder gaan werken en als er wijzigingen zijn in het inkomen. Blom analyseerde enquêtegegevens van meer dan tienduizend stellen uit Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. De paren werden verscheidene jaren gevolgd.

Wat blijkt? Naarmate de vrouw meer verdient, worden beide partners steeds minder tevreden over hun relatie. Is het andersom – de man ziet zijn banksaldo maandelijks stijgen – en de man is de kostwinner in huis, dan heeft dit geen effect op de kwaliteit van de relatie.

Opmerkelijk is echter dat het helemaal niet uitmaakt hoe koppels zelf tegen maatschappelijke normen aankijken. “Ook als ze heel negatief antwoorden op bijvoorbeeld vragen als ‘het is beter als de man geld verdient en de vrouw voor de kinderen zorgt’, zijn ze toch minder gelukkig zodra de vrouw kostwinner wordt. Gemiddeld gesproken dan natuurlijk.”

Blom verwijst naar de heersende ideeën in de maatschappij als verklaring. “Mensen hebben het gevoel dat ze toch minder aan de sociale norm voldoen. En die norm is blijkbaar nog steeds traditioneel. Het meest frappante is dat sociale normen het relatiegeluk kunnen beïnvloeden.”

Bron: Rabdoud Universiteit

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.