Vrouwen in EU ervaren drie keer meer seksueel wangedrag op de werkvloer

ongepast seksueel gedrag werkplek
DiscriminatieWelzijn

Vrouwen in de Europese Unie krijgen vaker te maken met ongewenste seksuele aandacht op de werkvloer dan mannelijke collega’s. Ook worden ze vaker geïntimideerd of gepest. In de gezondheidssector ligt dat cijfer nog hoger.

Vrouwelijke werknemers in de Europese Unie rapporteren 3,7 keer vaker ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer. Dat meldt het EU-agentschap Eurofond na een onderzoek naar ongewenst sociaal gedrag op het werk bij 70.000 Europeanen.

5,6 procent van de vrouwelijke werknemers tussen 18 en 34 jaar krijgt te maken met ongewenste seksuele aandacht op de werkvloer. Dat cijfer daalt naargelang de leeftijd. Bij vrouwen tussen 35 en 49 jaar gaat het om 2,5 procent. Ter vergelijking: bij mannen ouder dan 50 gaat het om amper 0,5 procent.

Ook worden vrouwen vaker bedreigd of uitgescholden op het werk. Meer dan een op de tien vrouwen doet hier melding van. Vooral in de zorgsector is dit probleem aanwezig, en dan gaat het niet alleen over vrouwen. Van de mensen die in de gezondheidssector werken, zegt bijna 6 procent last te hebben van sociaal ongewenst gedrag. Om dat in perspectief te plaatsen: bij mensen die werken in de marketing of communicatie gaat het om slechts 0,3 procent.

Ook politieagenten, brandweerlieden, gevangenisbewakers en veiligheidswerknemers – werknemers die in direct contact staan met klanten – rapporteren twee tot drie keer vaker ongewenst sociaal gedrag dan het EU-gemiddelde. In dat geval gaat het ook over pesterijen, intimidatie, bedreigingen en agressie.

Eurofond benadrukt dat ongewenst sociaal gedrag op het werk een aanzienlijk risico vormt voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. “Het kan een langdurige impact hebben op individuen, dat soms nog jaren na het eerste incident speelt.”

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.