Vrouwen krijgen gemiddeld 34 procent minder pensioen dan mannen

Woensdag 14 juni werd in het Europees Parlement het rapport ‘Over de noodzaak van een EU-strategie tot beëindiging en preventie van de genderpensioenkloof’ goedgekeurd. Het rapport is het resultaat van onderzoeken van de Commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid binnen het Europees Parlement. Het rapport bevat een hele reeks aanbevelingen voor een gericht EU-beleid om de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

De pensioenkloof is minder bekend dan de loonkloof, maar de problematiek is minstens even nijpend. Zo blijk ook uit onderzoek van adviesbureau Mercer. In België ligt de kloof op 34 procent (op basis van gegevens van Eurostat uit 2015), terwijl voor de EU het gemiddelde op bijna 40 procent ligt.

Ter vergelijking: de meer bekende loonkloof in de EU zit momenteel op 16 procent. Dat ons land beter scoort dan het EU-gemiddelde, is het gevolg van zwaargewichten als Nederland en Duitsland, waar de pensioenkloof tot zo’n 40 procent of hoger klimt. Vergeleken met alle lidstaten, staat België op een gedeelde negentiende plaats.

België kampt bovendien met een aanzienlijke dekkingskloof. Dat is het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat toegang heeft tot het pensioensysteem. In België ligt die kloof op 17 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 6 procent. Slechts in zes EU-landen ligt de kloof boven de 10 procent, waaronder dus ook België.

Oorzaken

De genderongelijkheid in de pensioenen heeft verschillende oorzaken. Vrouwen leven gemiddeld langer en sparen minder pensioen op tijdens hun loopbaan. Bovendien werken ze vaker voor een lager loon en onderbreken ze vaker hun loopbaan om voor anderen te zorgen.

Het pensioensysteem is nog altijd gebaseerd op een klassieke carrière van 40 à 45 jaar zonder onderbrekingen en met een stijgend loon. Het systeem houdt dus minder rekening met de gemiddeld meer gevarieerde loopbaan van vrouwen. Ten slotte zijn vrouwen gemiddeld minder zeker over hun financiële kennis en nemen ze minder graag risico’s als het gaat om investeringen.

Sensibilisering

In de eerste plaats kunnen werkgevers al een steentje bijdragen door hun vrouwelijke werknemers bewust te maken van de pensioenkloof en de oorzaken ervan. Daarnaast loont het ook om de eigen pensioenplannen door te lichten op gendergelijkheid. De werkgever zou bijvoorbeeld de premies kunnen doorbetalen tijdens een periode van zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof.

Ten slotte raden de onderzoekers de werkgevers aan om werk maken van loongelijkheid op de werkvloer en een doordacht diversiteitbeleid op te zetten, zodat vrouwen kunnen doorgroeien en er in alle sectoren een beter evenwicht ontstaat tussen man en vrouw op de werkvloer. Bedrijven die initiatief nemen om deze kloof te dichten, kunnen bovendien rekenen op een groter engagement en meer productiviteit van hun vrouwelijke werknemers.

Bron: Mercer (mercer.be)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.