Redactie
Net geen 13 procent van de Belgische werknemers heeft in 2024 een individuele loonsverhoging gekregen, blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Attentia. Dat is een pak meer dan in 2023. Voor het eerst lijkt bovendien de kloof tussen mannen en vrouwen, toch wat betreft opslag, zich te sluiten.
In 2024 kreeg 12,89 procent van de Belgische werknemers een individuele loonopslag. Het gaat hierbij om een structurele verhoging van het brutoloon, los van de automatische koppeling van de lonen aan de schommelingen van het indexcijfer, opslag die het gevolg is van een functiewijziging, een baremieke verhoging of eenmalige premie. Gemiddeld bedroeg de opslag 3,26 procent van het brutomaandloon.
Er werd vorig jaar iets vaker opslag toegekend dan in 2021 en 2022, maar vooral in het covidjaar 2020 en in 2023 was er telkens een sterke terugval.
“In 2023 vond er een uitzonderlijk hoge automatische indexering plaats. Bedrijven hadden door de stijgende loonkosten dan ook minder ruimte om extra verhogingen toe te kennen”, zegt Hannelore Blondia, Business Lead HR Consulting bij Attentia. “Wat opvalt, is dat bedrijven zich dan meer specifiek gericht hebben op de lagere lonen. Hoge lonen worden door een indexering al meer beloond en werkgevers kozen er duidelijk voor om beperkte budgetten efficiënt in te zetten en net de lagere lonen van jongeren en starters een extra duwtje te geven.”
De gemiddelde individuele loonsopslag varieerde de afgelopen jaren van 2,72 procent van het brutomaandloon in 2021 tot 4,04 procent in 2023.
Loonkloof
In 2024 is voor het eerst sprake van een trendbreuk op het vlak van gelijke verloning van mannen en vrouwen. Jaar na jaar kregen mannen vaker opslag dan vrouwen; enkel het atypische jaar 2020 is uitzondering op die regel. Maar vorig jaar bleek het verschil minimaal: 12,92 procent van de mannen kreeg opslag, ten opzichte van 12,83 procent van de vrouwen.

Anouk Van Gils, Manager Total Reward bij Attentia: “Dat de kloof op het vlak van opslag kleiner wordt, is vermoedelijk het gevolg van de Europese regelgeving rond loontransparantie en gelijk loon voor gelijk werk. Die richtlijn moet nog omgezet worden in nationale wetgeving, maar we zien dat het bewustzijn bij werkgevers toch al toeneemt.”
Vrouwen kregen de voorbije jaren telkens wel een iets hogere opslag dan mannen. Maar ook dat verschil werd in 2024 voor het eerst kleiner: 3,17 procent bij mannen tegenover 3,45 procent bij vrouwen.
LEES MEER OP HRSQUARE.BE