Hoewel verschillende studies aantonen dat bedrijven waarin veel vrouwen zetelen in de raad van bestuur, betere bedrijfsresultaten behalen dan bedrijven met geen of weinig vrouwen in de raad van bestuur, is er nooit een causaal verband aangetoond.
“Misschien zijn vrouwelijke directieleden louter een gevolg van goede bedrijfsresultaten. Gevestigde bedrijven kunnen het zich veroorloven om zich met zaken zoals genderdiversiteit bezig te houden. Terwijl startende bedrijven volop aan de weg timmeren en meer geneigd zijn om hun geldschieters een zitje in de raad van bestuur te geven. En dat zijn meestal mannen”, argumenteert Hoff Sommers.
“Een vrouwenquotum voor raden van commissarissen heeft zelfs een negatieve invloed op de omzet- en winstpercentages”, zegt Hoff Sommers op basis van diverse onderzoeken. Zo kwamen de economen Adams en Ferreira in 2008 tot de conclusie dat vrouwelijke commissarissen weliswaar vaker aanwezig zijn op vergaderingen en zich actiever betonen in het uitoefen van toezicht, maar dat “het gemiddelde effect van een gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen op de prestaties van firma’s negatief is.”
In Noorwegen, waar in 2003 een verplicht quotum werd ingevoerd van 40 procent vrouwelijke directieleden voor beursgenoteerde ondernemingen, hebben bedrijven een waardedaling ondergaan, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan.
“De quota hebben geleid tot jongere en minder ervaren raden van commissarissen en tot een achteruitgang van de operationele prestaties. Overigens heeft het quotum er niet voor gezorgd dat er meer vrouwen doorstoten tot de bedrijfstop. Het heeft alleen geleid tot ongeveer zeventig ‘gewilde’ vrouwen, die samen ruim driehonderd zitjes in raden van bestuur innemen. Zij worden spottend de ‘Golden Skirts’ en de ‘Old Girls Club’ genoemd.”
Bron: NRC Handelsblad/ American Enterprise Institute
http://www.aei.org/article/society-and-culture/race-and-gender/lets-not-oversell-the-financial-benefits-of-having-women-on-corporate-boards/