“Vrouwenquotum nefast voor winst en omzet”

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenGenderLoonLoopbaanMotivatieOrganisatieStrategie
Dat concludeert de Amerikaanse auteur Christina Hoff Sommers op grond van wetenschappelijke onderzoek. Hoff Sommers is verbonden aan de denktank American Enterprise Institute in Washington.

Hoewel verschillende studies aantonen dat bedrijven waarin veel vrouwen zetelen in de raad van bestuur, betere bedrijfsresultaten behalen dan bedrijven met geen of weinig vrouwen in de raad van bestuur, is er nooit een causaal verband aangetoond.

“Misschien zijn vrouwelijke directieleden louter een gevolg van goede bedrijfsresultaten. Gevestigde bedrijven kunnen het zich veroorloven om zich met zaken zoals genderdiversiteit bezig te houden. Terwijl startende bedrijven volop aan de weg timmeren en meer geneigd zijn om hun geldschieters een zitje in de raad van bestuur te geven. En dat zijn meestal mannen”, argumenteert Hoff Sommers.

“Een vrouwenquotum voor raden van commissarissen heeft zelfs een negatieve invloed op de omzet- en winstpercentages”, zegt Hoff Sommers op basis van diverse onderzoeken. Zo kwamen de economen Adams en Ferreira in 2008 tot de conclusie dat vrouwelijke commissarissen weliswaar vaker aanwezig zijn op vergaderingen en zich actiever betonen in het uitoefen van toezicht, maar dat “het gemiddelde effect van een gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen op de prestaties van firma’s negatief is.”

In Noorwegen, waar in 2003 een verplicht quotum werd ingevoerd van 40 procent vrouwelijke directieleden voor beursgenoteerde ondernemingen, hebben bedrijven een waardedaling ondergaan, aldus onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

“De quota hebben geleid tot jongere en minder ervaren raden van commissarissen en tot een achteruitgang van de operationele prestaties. Overigens heeft het quotum er niet voor gezorgd dat er meer vrouwen doorstoten tot de bedrijfstop. Het heeft alleen geleid tot ongeveer zeventig ‘gewilde’ vrouwen, die samen ruim driehonderd zitjes in raden van bestuur innemen. Zij worden spottend de ‘Golden Skirts’ en de ‘Old Girls Club’ genoemd.”

Bron: NRC Handelsblad/ American Enterprise Institute
http://www.aei.org/article/society-and-culture/race-and-gender/lets-not-oversell-the-financial-benefits-of-having-women-on-corporate-boards/

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.