Waarom individuele bonussen niet werken

Dit artikel is exclusief voor leden

Werken bonussen nu motiverend of juist niet? Verhogen ze de productiviteit? Het antwoord is dat bonussen soms motiverend werken en productiviteitsverhogend kunnen zijn. Maar in veel gevallen werkt een bonussysteem averechts.

Mogelijke valkuilen

  • Taken die leiden tot een bonus worden met enthousiasme gedaan. Andere taken, die voor de bonus niet meetellen, worden niet uitgevoerd.
  • Op het moment dat de medewerker de maximale bonus bereikt heeft, is er geen prikkel om extra te presteren.
  • Taken die relatief gemakkelijk naar een bonus leiden, worden graag gedaan, moeilijkere taken blijven liggen. Gevolg: onderlinge strijd om de gemakkelijke taken, wat dus al snel tot een slechte sfeer op de werkvloer leidt.
  • Het behalen van de bonus wordt een streven op zich. Dit kan conflicteren met de belangen van de klanten en/of organisatiedoelen.
  • Fraude: cijfers kunnen worden opgesmukt om op papier de doelstelling (en dus de bonus) gehaald te hebben.
  • Kwantiteit (zo veel mogelijk bonus) haalt het overwicht op kwaliteit (van het werk en tevreden klanten).
  • Het vergt heel wat werkuren om alle cijfers goed bij te houden en de passende bonus te berekenen.
  • Het behalen van de bonus is de enige motivatie, de intrinsieke motivatie is zoek.
  • Als de bonus de drijfveer is, ontstaat er weinig tot geen binding met de organisatie. Zodra een medewerker elders een hogere bonus kan verdienen, verlaat hij of zij het bedrijf.

De teambonus als optimaal bonussysteem

Uiteraard is een reactie op bovenstaande nadelen eenvoudig: ontwerp een systeem waarmee je alle mogelijke nadelen en valkuilen voorkomt.

Onderzoek heeft nauwelijks een positief verband aangetoond tussen bonus en prestatie. Vaak is er zelfs een negatief verband tussen de twee. Dat geldt overigens niet of in veel mindere mate voor teambonussen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich emotioneel verbonden voelen met hun team, zich extra inzetten om goede resultaten te behalen. De teamprestatie overtreft dan de optelsom van de individuele prestaties. Echte motivatoren zijn bijvoorbeeld uitdagend werk, waardering en verantwoordelijkheid.

Vraag aan werknemers wat hen nu eigenlijk écht motiveert en u zal als antwoord krijgen dat ze graag een goed team vormen met hun collega’s. Bevorder die samenhorigheid door te belonen met teambonussen. Van zo’n bonus zal het bedrijf wél met zekerheid de vruchten plukken.

Bron: HRbase (hrbase.nl)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.