Waarom mislukt de invoering van zelfsturende teams zo vaak?

Het Nederlandse Rijnconsult onderzocht de succesgraad van zelfsturende teams aan de hand van 37 casestudies en 165 respondenten in Europa. Wat blijkt? Er wordt echt wel veel aandacht besteed aan het werkend krijgen van het team, maar dikwijls wordt er niet genoeg stil gestaan bij de context waarin het team moet opereren. Daardoor blijven de resultaten uit. De relatie met de organisatie, de hiërarchie en andere teams, alsook de werkomgeving spelen eveneens een cruciale rol.

‘Collectief brein’

Nagenoeg 80% van de organisaties is overtuigd dat een hogere mate van autonomie voor teams belangrijk is. Zo’n 70% geeft zelfs aan dat het niveau van hun autonome teams de afgelopen twee jaar is toegenomen.

Toch rammelen de resultaten vaak. Dat is niet zelden toe te schrijven aan de aandacht voor de teams. Het blijkt veel beter te lopen wanneer het team zelf kan groeien tot een echt collectief, zeg maar tot een ‘collectief brein’. De organisatie moet alleen maar de geschikte context creëren, de rest moet het autonome team zelf waarmaken (anders zou het trouwens niet autonoom zijn).

Werken als team

In zowat alle Europese landen worden zelfsturende teams geïnstalleerd omdat organisaties de noodzaak van samenwerking en innovatie inzien. Nederland is daarin een buitenbeentje, omdat er daar allereerst vanuit gegaan wordt dat het beter is voor de professional, die op die manier als individu beter tot zijn recht komt en dichter bij de vraag van de klant kan komen te staan.

Het Nederlandse motief werkt echter niet. Het onderzoek toont immers aan dat je als individuele professional juist autonomie moet inleveren om als team resultaten te kunnen neerzetten.

Bron: HR Praktijk (hrpraktijk.nl)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.