Waarom we meer van mannelijke leiders houden

Bij de keuze van een leider of manager speelt het argument zelfvertrouwen meer mee dan competenties. En mannen blijken nu eenmaal beter in het uitstralen van zelfvertrouwen, zelfs al is dat zelfvertrouwen ongegrond.

Incompetente mannen

Wie erg zelfverzekerd overkomt, wordt door anderen ook al snel als competent gezien. Onderzoek toont aan dat bij groepen of teams waar nog een leider moet worden aangeduid, vaak de meest zelfbewuste en (soms zelfs overdreven) zelfverzekerde types als leider worden verkozen.

Dat alles heeft volgens professor Tom Chamorro-Premuzic, een internationale autoriteit in bedrijfspsychologie, zo zijn gevolgen. Bij de keuze voor een leider of teamhoofd moeten vrouwen, vaak onterecht, het onderspit delven. Daardoor worden incompetente mannen eerder als leider verkozen dan competente vrouwen.

Nederigheid

Wereldwijd onderzoek, zo benadrukt Chamorro-Premuzic, toont bovendien aan dat mannen zichzelf als veel intelligenter beschouwen dan vrouwen. Terwijl deze laatste in tests op emotionele intelligentie doorgaans net beter scoren. Mede daarom zijn vrouwen, volgens Chamorro-Premuzic, gemiddeld gesproken betere leiders.

Mannen hebben, gemiddeld bekeken, eigenschappen die eerder als hinderpalen functioneren, zeker bij het leiden en aansturen van een team. Arrogantie en overdreven zelfverzekerdheid zijn daar voorbeelden van. Volgens de professor zijn de beste leiders simpelweg nederig. En wil nederigheid nu net een kenmerk zijn dat meer bij vrouwen opduikt dan bij mannen.

Paradox

Om de kwaliteit van leiders wereldwijd te verbeteren, lijkt het dus een goed idee om meer vrouwen in leidinggevende functies te plaatsen. Volgens Chamorro-Premuzic is deze intentie vandaag voldoende wetenschappelijk onderbouwd: vrouwen zijn beter in het aanwenden van effectieve leiderschapskenmerken en -strategieën dan mannen.

Daardoor is er zelfs sprake van een vreemde paradox. Mensen worden in de bedrijfswereld beloond voor gedrag dat je nadien eigenlijk als onwenselijk moet beschouwen. De eigenschappen die ervoor zorgen dat iemand zich vlot een weg omhoog in de top van een organisatie baant, zijn namelijk dezelfde kenmerken als degene die ervoor zorgen dat iemand nooit een goede manager kan zijn. Het gevolg is volgens de professor desastreus: we zijn omringd door incompetente leiders.

Bron: Jobat (jobat.be)

 

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.