Wat moet er in een vacaturetekst?

Een doorsnee vacature legt de nadruk op de eisen van de werkgever, zoals het diploma, specifieke vaardigheden of ervaring, stressbestendigheid en dergelijke meer. Professor David Jones (University of Vermont) ontdekte dat wanneer werkgevers de nadruk leggen op wat de werkgever aan de medewerker te bieden heeft (bijvoorbeeld autonomie, carrièremogelijkheden en inspraak bij belangrijke beslissingen), er een veel betere ‘match’ mogelijk werd. De nieuwe medewerker past in dat geval beter bij de organisatie. Bovendien leverde een dergelijke vacaturetekst beter gekwalificeerde sollicitanten op.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of Business and Psychology. De onderzoekers manipuleerden echte vacatureteksten van een bedrijf in Canada. Het gaat dus om een onderzoek met echte sollicitanten, volgens de researchers zelf een primeur. In het onderzoek werden 56 vacatures onder de loep geschoven, waarop 991 sollicitanten reageerden.

Waarmee rekening houden?

Wat blijkt uit het onderzoek? De vacaturetekst moet rekening houden met de psychologische behoeften die voortvloeien uit de zelfbeschikkings- en motivatietheorie. Dat betekent rekening houden met autonomie, respect, groeikansen en het gevoel bij te dragen aan het succes van de organisatie.

Vanzelfsprekend volstaat dat niet. Een vacaturetekst moet ook aandacht hebben voor de functie-eisen. Anders zouden er te veel kandidaten reageren die helemaal niet in aanmerking komen voor de job.

Jones geeft enkele voorbeelden van zinsneden in vacatures die gericht zijn op de behoeften van sollicitanten:

  • Je krijgt de mogelijkheid om aan verschillende projecten te werken, waardoor je op verschillende terreinen vaardigheden ontwikkelt.
  • Je werkt zelfstandig. De medewerker gaat een bijdrage leveren aan een belangrijk project, dat waardevol is voor de organisatie.
  • Medewerkers hebben vele carrière- en promotiemogelijkheden binnen de organisatie. Je krijgt de kans om met talentvolle mensen samen te werken.

Ook enkele voorbeelden van functie-eisen:

  • De kandidaat beschikt over uitstekende verbale en schriftelijke communicatievaardigheden. Van medewerkers wordt verwacht dat zij initiatief tonen en zelf prioriteiten kunnen stellen.
  • De kandidaat die we zoeken, is samen met anderen enthousiast op zoek naar effectieve oplossingen.

Het komt er vooral op aan dat de gezochte kwalificaties waar zijn. Sollicitanten moeten niet met verkeerde verwachtingen binnenkomen.

Bron: Fast Company (fastcompany.com), University of Vermont (uvm.edu)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.